Menu Zavřít

Prát si trička a žehlit košile

10. 5. 2013
Autor: Redakce

Když před pěti lety začalo být jasné, že ekonomická krize se Česku nevyhne, zaznívala éterem spousta povzbudivých slov typu „krize očistí ekonomiku“ nebo „krize je příležitost“. Zkuste to dnes říct tomu půl milionu nezaměstnaných, kteří bojují o necelých 40 tisíc volných pracovních míst. Nemluvě o tom, že přibližně polovina z nich je nezaměstnána dlouhodobě.

Co to s psychikou člověka udělá, není jistě třeba obsáhle popisovat, každopádně důsledky dlouhodobé nezaměstnanosti bude Česko cítit ještě dlouho.

Poslední statistiky zaměstnanosti ale nabízejí i několik pohledů k zamyšlení, díky nimž nemusíme nutně ladit temnou komentátorskou notu. Pokud se podíváme, kde se propouštělo nejvíc, vyjde nám zpracovatelský průmysl. To není žádné překvapení. Zpracovatelský sektor se s potížemi potýká už několik kvartálů za sebou. Naopak v sektoru služeb přibylo 56 tisíc pracujících. Jistě, na zpracovatelském průmyslu je naše ekonomika do podstatné míry závislá, ale právě čím dál větší růst významu služeb je něco, co známe z vyspělých zemí, a tudíž můžeme takový posun vnímat mírně optimisticky.

Nemůžeme se všichni samozřejmě živit tím, že si budeme vzájemně prát trička a žehlit košile, jak mě nedávno pobavil jeden komentář na diskusním fóru, nicméně větší důraz na služby má své nesporné výhody. Nejsou tak závislé na tom, co se děje v zahraničí, a celkově jde o mnohem stabilnější odvětví. Zpracovatelský průmysl nám dlouhodobě neumožní, aby se zvedala naše životní úroveň. Ve fabrice ve Vietnamu nebo v Bangladéši budou sandály vyrábět vždycky levněji a i když s těmito zeměmi můžeme zápasit kvalitou, výraznější růst platů toto odvětví zrovna neumožňuje.

Služby zároveň vytvářejí mnohem více přidané hodnoty – za stejné peníze více muziky. V celkovém objemu přidané hodnoty v Česku, tedy toho, co naše ekonomika „vytvoří navíc“, představují služby 62,5 procenta. To už je solidní kousek koláče.

Vraťme se tedy na začátek. Ano, ekonomické cykly jsou nevyhnutelné a přirozené, ale reakce na současnou krizi byla špatná a fakt, že je česká ekonomika znovu v recesi a ještě celý letošní rok zřejmě bude, není žádné nevyhnutelné zlo. Je to důsledek zvolené politiky. V celém tom marasmu se však dá najít i světlá stránka. Naše hospodářství, zdá se, pomalu dospívá.


Další komentáře Tomáše Plhoně:

Mobilní revoluce v odpadkovém koši

Továrna na petice

BRAND24

Moc bezmocných médií

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).