Menu Zavřít

Práskni konkurenta

15. 6. 2012
Autor: Euro.cz

palubní deník

Sedět. Ale za zpěv
Nejnovější požadavek v poslední době podivně akční protikorupční policie na vydání exministryně obrany a poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové má podle kuloárních informací jediný cíl: zaútočit na ministra financí Miroslava Kalouska. Proto se také hned ozval na obranu stranické kolegyně. Jinak zasvěcení soudí, že pokud Parkanová zaslouží za něco sedět, tak je to její radarové pěvecké číslo, ale rozhodně ne sofistikovaná korupce při obchodu s vojenským materiálem. V Kalouskově minulosti by se zcela jistě našla spousta „nestandardních“ aktivit, ale zároveň nikdo nepochybuje, že by byl natolik hloupý, aby se dal nachytat na švestkách. Proto se musí prý najít někdo, kdo začne vyprávět. Jenže tato úvaha vychází z premisy, že Kalousek je natolik hloupý, že Parkanová na něj může něco vědět. A tuto premisu Palubní deník nesdílí.

Na konkurenci se švarcsystémem
Doba je nelehká, a proto se v rámci konkurenčního boje občas sáhne i k méně úctyhodným prostředkům. Jedním z takových bývá v poslední době stále častěji udání na úřadě proti soupeři z oboru. A nejde o žádné malé firmičky, ale o společnosti generující špičkové marže. Oblastní inspektorát práce v Praze nedávno řešil oznámení jednoho z mobilních operátorů, že se konkurence snaží ušetřit na nákladech provozováním švarcsystému, tedy zaměstnáváním lidí, kteří navenek fungují jako živnostníci. Rozhořčená společnost si na to najala právní kancelář, jež poslala inspektorům šestistránkový elaborát s podrobnou argumentací o pracovněprávním hříchu protivníka.
Jak známo, švarcsystém je v zákoně zahrnut do kolonky „nelegální zaměstnávání“ a podle nové úpravy za něj od ledna hrozí pokuta až deset milionů korun. To už by bylo nepříjemné i pro velkou telekomunikační entitu. Naštěstí pro obviněnou firmu se podezření podle informací Palubního deníku neprokázalo. Jen pro zajímavost – kontroloři musejí každého udavače informovat, jak prověrka dopadla. Pokud někoho zajímá jeho identita, stačí si podat žádost na inspektorát podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

BRAND24

Ruzyňské rošády
Projekt vzniku Českého aeroholdingu, v němž se sejdou Letiště Praha a České aerolinie, ještě nebyl dokončen, neboť mu chybí definitivní posvěcení vlády o vkladu ČSA. Přesto se již rozbíhají kuloární rozhovory o možných transakcích v rámci ruzyňského areálu. Podle zdrojů Palubního deníku se rýsuje možnost odprodeje výcviku pilotů z portfolia letecké společnosti. Ten měl být podle prapůvodních plánů vyčleněn do samostatné dcery aeroholdingu, nakonec však zůstal v mateřských ČSA, jež včleňování teprve čeká. A podle zákulisních informací právě o tento kus aerolinek projevuje živý zájem státní podnik Řízení letového provozu.
Původní plán na konstrukci aeroholdingu počítal nejprve se sedmi a následně s osmi dceřinými firmami. Mělo jít o odbavení zavazadel, charterovou dopravu, údržbu letadel, pravidelnou přepravu, výcvik pilotů, samotné letiště, správu budov a dodatečně údržbu podvozků. Realita je nakonec trochu jiná. První čtyři platí pod názvy Czech Airlines Handling, Holidays Czech Airlines, Czech Airlines Technics a ČSA, navíc přibyly CSA Services a Letiště Praha a jeho majetek, tedy infrastruktura, která se vkládala zvlášť.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).