Menu Zavřít

Praha má ráda luxus

12. 6. 2006
Autor: Euro.cz

BYTOVÁ VÝSTAVBA V současnosti na území hlavního města startuje realizace dvou bytových projektů. Jak Průhonická obora, tak Central Park zjevně spadají do kategorie „luxusní bydlení“. Domácí bytová výstavba v posledních měsících nabírá obrátky.

BYTOVÁ VÝSTAVBA V současnosti na území hlavního města startuje realizace dvou bytových projektů. Jak Průhonická obora, tak Central Park zjevně spadají do kategorie „luxusní bydlení“.

Domácí bytová výstavba v posledních měsících nabírá obrátky. Už loni bylo dokončeno rekordních 32 tisíc bytů a podle údajů Českého statistického úřadu je dalších 160 tisíc bytových jednotek v různých fázích realizace. Tato enormní rozestavěnost je všeobecně přičítána připravovaným změnám DPH. Sazba pro stavební práce spojené s bydlením by se totiž od roku 2008 mohla zvýšit, byť toto nebezpečí možná zažehná zavedení institutu „sociálních bytů“.

Nejvíce bytů se už tradičně staví v metropoli, na kterou spolu s Středočeským krajem připadá kolem poloviny veškeré výstavby. Pražský trh na jedné straně generuje stále větší projekty, na druhé také vysloveně exkluzivní byty či domky. Jejich cena se pohybuje i kolem 100 tisíc korun za metr čtvereční.

V ANGLICKÉM I AMERICKÉM STYLU

Na katastrálním území obce Osnice nedaleko Průhonic (odtud název projektu „U Průhonické obory“) právě v těchto dnech začíná výstavba minivesničky rodinných domů. Celkem jich bude 67, jejich společným rysem budou výrazné komíny, využitelné pro vnější i vnitřní krb. Anglická inspirace je zjevná, stejně jako záměr developera, společnosti ING Real Estate, nabídnout nadstandardní úroveň bydlení poblíž Prahy. Jednotlivé pozemky mají rozlohou od 800 do 1300 metrů čtverečních, domky jsou „otevřené“ směrem do zahrady, zatímco k veřejných prostorám jsou orientována štěrbinová okna, takže dnes tolik požadované soukromí bude zajištěno.

Unifikovaný vzhled domků přitom bude narušovat jistá variabilita jejich rozměrů (od 4 + kk až po 6 + kk), v konečné fázi bude mít majitel také možnost zvolit typ fasádního materiálu: „anglicky“ typické režné zdivo, přírodní kámen nebo omítku. Architekti ze společnosti K4 se zároveň snažili oživit i monotematičnost celé lokality o rozměrech sedm hektarů, kde budou pouze domky. „Vytvořili jsem řadu zákoutí, prostě proto, aby se obyvatelé podle nich mohli orientovat,“ říká architektka Svatava Kocichová. Rodinné domky se budou prodávat od sedmi milionů korun výše, k nastěhování budou koncem příštího roku.

CENTRAL PARK V PRAZE

Projekt Central Park je naopak velkorysým pokusem, jak poskytnout zájemcům bydlení v zeleni a klidu a přitom ve vnitřním městě - konkrétně v lokalitě Parukářka na rozhraní Vinohrad a Žižkova. „Inspirovali jsme se, což je ostatně vidět na názvu, newyorským Central Parkem,“ říká Milan Ganík, šéf develorské společnosti CPP Development, která je součástí investiční skupiny Jaccor. Projekt v rámci vnitřní Prahy patří mezi ty větší. Na pozemku o rozloze osm hektarů, na který bude navazovat ještě pětihektarový park, má stát několik bytových domů, vedle nich pak nízkopodlažní villa domy.

V první fázi, která má skončit v roce 2007, nabídne developer 180 nadstandardně vybavených bytů (jejich součástí budou terasa či parkovací místo) v cenách mezi čtyřmi a čtrnácti miliony korun. Samotná kvalita bytů ovšem není hlavním prodejním argumentem. Malé sídliště bude mít veškerou potřebnou infrastrukturu, zahrnující hlavně obchodní a restaurační provozovny, vedle nich hlavně soukromý sportovní klub a všudepřítomnou parkovou zeleň.

BYTEČEK ZA 60 MILIONŮ

Na pražském trhu je o luxusní bydlení vždy poměrně velký zájem. Je to dáno nejvyšší mzdovou úrovní a přítomností velkých nadnárodních firem, které na bytech pro svůj vrcholový management obvykle nešetří. Na druhé straně je z hlediska finančního tento segment sice velmi objemný, ale věcně jde o spíše nevelké projekty, kde se počet bytových jednotek počítá maximálně ve stovkách a spíše v desítkách, jako třeba v Průhonicích.

Nesporným hitem luxusního bytového trhu v Praze je dnes devítipatrový obytný dům (v prvních třech podlažích budou komerční provozy) ve Františkánské zahradě, jehož developerem je Sekyra Group. „Z celkem 32 bytů o rozloze 48 až 310 metrů čtverečních je už polovina rezervována,“ říká Radek Polák ze zmíněné firmy. Ceny jsou přitom i na pražské poměry gigantické: začínají na osmi milionech a končí na 60 milionech korun.

CONTENT24

LUXUS MÍŘÍ I DO REGIONŮ V regionech se až na ojedinělé akce -zpravidla jde o rekonstrukce starších domů s několika málo byty - luxusní byty nestavějí. Je nicméně zjevné, že postupem doby se nadstandardně kvalitní byty (lokalitou, vybavením i rozlohou) budou objevovat i tady.

Například vedení jihokorejské automobilky Hyundai už oznámilo, že v souvislosti s výstavbou továrny v Ostravě-Nošovicích potřebuje více než sto bytů pro její vedení. Odpovídající byty se tady budou hledat spíše obtížně, což by mohlo podnítit jejich výstavbu. Už zmíněná firma Sekyra Group naproti tomu ve Špindlerově Mlýně už luxusní apartmány staví. Jejich ceny se budou pohybovat od sedmi do patnácti milionů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).