Menu Zavřít

Praha jsem já (aneb Jak utopit doktora Stropnického)

24. 8. 2015
Autor: Euro

Zelení vyhlásili před loňskými pražskými volbami válku developerům, od sestavení magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice jsou však jediným skutečným pražským developmentem právě zelení. Konkrétně jejich náměstek primátorky pro development Matěj Stropnický, jenž od nástupu do funkce vede permanentní kampaň proti vlastní koalici. Trojkoalice se ho dnes znovu zkusí zbavit.

Není tak aspoň nouze o „rozvoj“ událostí, když už nemáme žádný velký rozvoj města. Stropnický podtrhl vlastní koalici záhy po jejím ustavení a na odvolání je více či méně od té doby i bez toxických Pražských stavebních předpisů (PSP). Ostatně všimněte si, že politický ani mediální spor se nevede o PSP, ale o to, jestli se odhlasovaly v kuchyňce na magistrátu, nebo v soukromé kanceláři Stropnického.

Ne náhodou. V koalici totiž buď jste pro PSP, protože jim vůbec nerozumíte, nebo jste proti PSP, protože jim taky vůbec nerozumíte. Jde o tak složité, nesrozumitelné a hlavně nudné normy, že vám i pražští radní klidně přiznají, že jim vůbec nerozumějí. Prostě o nich jen hlasují, stejně jako o jiných předpisech.

Je to přitom velká ironie. S pomocí spřízněných novinářů a hlavně novinářek, které nic nemilují víc než zlobivé zelené děti, Stropnický vede nonstop PR kampaň, v níž veřejnost přesvědčuje, že právě on je na magistrátu jediný demokrat. Ve skutečnosti se ale právě on chová spíš jako rozmazlený totalitní despota.


Čtěte také: Napsali pražské stavební předpisy developeři? Stropnický chce znát autory


Když na magistrátu zvítězily PSP z kuchyňky a ANO s ČSSD konečně zatlačily na jeho konec ve funkci, začal zcela automaticky vykřikovat, že s ním končí i celá Trojkoalice. Samozřejmě aniž by o tom informoval své partnery z KDU-ČSL a STAN, kteří si to s ním hned museli vyříkat. Podobně skromné zprávy pak rozeslal i novinářům: píše se v nich, že se pražská koalice „vyčerpala“ a PSP že „psala ruka developerova“. Proč konkrétně, o tom ani slovo. Jedno oko nezůstane suché.

Praha jsem já

Svým chováním Stropnický nejvíc připomíná Ludvíka XIV, jenž kdysi řekl nebo taky neřekl: „Stát jsem já“. Stropnický zatím zůstává pouze na regionální úrovni (rozvíjí se) a de facto říká: Praha jsem já. Jeho chování má už několik měsíců dost i Trojkoalice, jež nechce z pražské koalice vypadnout kvůli jednomu nedospělému politikovi, který do sebe personifikuje veškeré pražské politické dění.

Ostatně o PSP z kuchyňky dobře věděli všichni pražští radní – snad s výjimkou Stropnického. To vám o jeho reálných politických schopnostech řekne asi nejvíc; místo na sebe by se měl soustředit na dění kolem sebe. Trojkoalice se ho proto dnes na svém klubu znovu zkusí zbavit, problémem ovšem zůstávají zelení.


Čtěte také: Neschopný Stropnický? Krnáčová přebrala stavební předpisy do své gesce


Zaprvé Stropnický nedělá nic jiného než tradiční zelenou politiku, kdy nejvíc protestujete proti vlastní koalici, takže ani jeho zelení spolustraníci logicky nevidí žádný problém. A zadruhé za svého náměstka nemají náhradu. Všem jeho kolegům je totiž mnohem lépe ve vysokých funkcích na pražských místních radnicích, kde berete podobné peníze za mnohem menší mediální pozornost.

Viz Petr Štěpánek: šéf pražských zelených kandidoval jako lídr Trojkoalice, pak se ale uklidil na Prahu 4. Právě on může za problém jménem Stropnický nejvíc.


Další komentáře autora:

Babišova stoprocentní demokracie

Proč na Hradě sedí bláznivý muž

BRAND24

Ukrajinský kýč TOP 09

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).