Menu Zavřít

Pracujeme z domova

1. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Rodinní příslušníci mají přirozenou tendenci vyrušovat

Práce z domova, ať už na konkrétním projektu nebo jako součást virtuálního týmu, má své klady a zápory. Nynější krize vede k častějším úvahám ji uplatnit. Pro zaměstnavatele znamená úsporu nákladů, pro zaměstnance úsporu času, případně eliminaci nákladů na dopravu. To je však tvrzení na obou stranách značně zjednodušené. Práce na dálku funguje dobře a efektivně jen při splnění řady předpokladů.
Manažer virtuálního týmu musí udržovat úzkou komunikaci mezi jeho členy. To znamená nejen znalost a podporu nutných informačních technologií, ale také budování společenských dovedností. Zkratová e-mailová komunikace, kopie všeho všem, emocionální výlevy ve stresových situacích jsou kontraproduktivní. Členové týmu si musejí navzájem důvěřovat, mít vzájemně dobré vztahy a cítit silnou týmovou identitu. Je třeba podporovat uvažování založené na spolupráci. Manažer musí jasně stanovit úkoly a zavést procesy pro případné týmové rozhodování. Potřebné výkonnostní standardy jsou samozřejmostí. Týmový lídr musí zvládat včas a transparentně případné konflikty mezi členy týmu. Je třeba oslavit včas i dílčí úspěchy. Koučem nebo manažerem virtuálního týmu se nelze stát bez tréninku a zkušeností.
Studie prováděné mezi zaměstnanci ukazují, že názory na efektivitu, produktivitu, případně spokojenost s prací na dálku se různí. Pokud je vazba mezi členy týmu velmi úzká nebo zaměstnanci mají nízkou míru samostatnosti při výkonu své práce, příliš dobře to nefunguje. Představa, že práce doma automaticky zlepšuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem také nevychází. Rodinní příslušníci mají přirozenou tendenci vyrušovat, vyžadovat pozornost a plnění nejrůznějších úkolů bez ohledu na pracovní povinnosti a zatížení. Je třeba si vytvořit a prosadit pravidelný pracovní režim. To se týká i komunikace s dalšími členy týmu, eventuálně odblokování rušivých vlivů.
Trend virtuálních týmů má své výhody a je třeba se připravit na to, že se podstatně rozšíří. Práce na dálku se automaticky neprosadí jen neustále se vyvíjejícími technologiemi, které přispívají k jejímu ulehčení. Nemusí znamenat ani automatické zvýšení produktivity nebo snížení nákladů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).