Menu Zavřít

Pracovní snídaně je příjemným zpestřením

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Pracovní snídaně, obědy či večeře pomůžou vyřešit obchodní záležitosti a přitom umožní poznat obchodního partnera v poněkud jiném světle. Slavnostní večeře a "byznys" obědy se již staly zcela běžnou součástí pracovního života. Stále více vyhledávanou "novinkou" jsou snídaně.

Pracovní snídaně, obědy či večeře pomůžou vyřešit obchodní záležitosti a přitom umožní poznat obchodního partnera v poněkud jiném světle.

Slavnostní večeře a „byznys“ obědy se již staly zcela běžnou součástí pracovního života. Stále více vyhledávanou „novinkou“ jsou snídaně. Manažeři si tyto ranní setkání pochvalují. Jejich mozek je ráno nezatížený pracovními záležitostmi, které se na ně po příchodu do kanceláře povalí, a můžou se tedy plně soustředit na schůzi. Jednání je tak mnohem svižnější a rychlejší. Každá z těchto schůzek, ať už snídaně, oběd či večeře, má svůj čas, místo, atmosféru i pravidla a zasloužila by si samostatnou kapitolu. My se podíváme na ty zdánlivé maličkosti, jež platí v každé situaci.

DROBEČEK UPADNE, OMASTEK VYSTŘÍKNE…

Přijmeme-li pozvání na pracovní snídani, oběd či večeři, budiž tedy prvním pravidlem, že nemůžeme odmítnout jíst či pít. Užitečné je pamatovat si, že jíme, abychom žili, nikoliv obráceně. Zásadně přicházíme včas. Oblečení volíme s daleko větším rozmyslem než běžně. Proč? Inu, při takovéto události se většinou nesedí stále v obleku, ale hostitel často vyzve k odložení sak nebo blejzrů (dámské krátké sako). Je tedy více než nutné věnovat zvýšenou pozornost své halence či, v případě pánů, košili. Košile či halenka by měly ladit s oblečením, ale nevyplatí se brát si na sebe příliš světlou či příliš tmavou košili. Ideální jsou šedé, modré a béžové barvy. Drobeček upadne, omastek vystříkne a trapná chvilka je pak velkou překážkou. Malý flíček dokáže zapříčinit, aby do té doby skvělý prezentátor začal vypadávat z rytmu. Pro dámy je více než vhodným doplňkem menší šátek, nikoli šála až pod kolena. U pánů se zase skvěle uplatní spona na kravatu. Obojí se tak nebude namáčet v kávě, čaji či polévce. Mít o jeden menší kapesníček navíc zde také není na škodu. U těchto pracovně zaměřených schůzek platí, že si všichni mohou položit na jídelní stůl své poznámky a mobilní telefony. Normálně se to při jídle nedělá.

VKUSNOST, JEDNODUCHOST A ÚČELNOST

Tolik když budete účastníky, ale co když budete takovéto setkání chtít uspořádat? V restauraci se svěříte do péče obsluhy, která již vše připravila. Na co však myslet při přípravě snídaně pro firemní tým? Základními požadavky jsou vkusnost, jednoduchost a účelnost. Stůl umístěte tak, aby k němu byl přístup ze všech stran, aby hosté seděli pohodlně. Zvykem je podložit ubrus podložkou, aby neklouzal, prověsy mají být všude stejné - zhruba 30 cm. Platí však, že co spadne pod ubrus, již mne nezajímá. Místnost, kde setkání uspořádáme, je dobře vyzdobit přívětivěji, skvělé jsou aranžované objekty z živých květin. Kromě nich patří na stůl určitě kořenicí souprava, cukřenka, džem a máslo; konvice na kávu; konvice na čaj a mléko. Dále: šálky s podšálky, malé talířky, nože. Nehodí se podávat příliš syté věci. Musíme počítat s tím, že se bude hlavně nenuceně debatovat. Tato akce nás má jako kolektiv i jednotlivce příjemně občerstvit a naladit. Nechtějte tedy, aby si všichni účastníci dělali poznámky - se lžičkou a rohlíkem v ruce…

CONTENT24

V jižních oblastech Asie je pozvánka na snídani tím největším vyznamenáním. Majitel či vedoucí pracovník pořádající takovouto událost umožňuje hostům poznat svoje denní rituály. Při jídle se toho o lidech dozvíme velmi mnoho. Jakou barvu potravy doplňují, takovou energii toho dne chtějí získat. Výborná informace pro jednání, které je čisté a přímé bez postranních úmyslů. Ten, kdo je má, se příliš nenají. Tím pádem se odhalí. Ostatně, jak již vystihl Jiří Guth-Jarkovský: „V restauracích, kavárnách nebo varietních divadlech s restauračním zařízením a tak podobně se chovejme jako v soukromých společnostech. Chování zde je zkušebním kamenem jeho taktu.“

(Autor je poradcem pro tvorbu image)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).