Menu Zavřít

Pracovní cesta skrývá mnohá nebezpečí

5. 4. 2004
Autor: Euro.cz

BÝVÁ TO NAPROSTO OBVYKLÉ: ZAMĚSTNAVATEL OZNÁMÍ, ŽE PRACOVNÍK MUSÍ ODJET "NA SLUŽEBNÍ CESTU". ZAMĚSTNANCE SNAD JEŠTĚ ZAJÍMÁ ZPŮSOB DOPRAVY (TO KVŮLI JÍZDNÍM NÁHRADÁM). JEN MÁLOKOHO NAPADNE, ŽE TO ZDALEKA NENÍ VŠECHNO.

Levnější je pracovníka dobře pojistit, než později hradit vysoké náklady

BÝVÁ TO NAPROSTO OBVYKLÉ: ZAMĚSTNAVATEL OZNÁMÍ, ŽE PRACOVNÍK MUSÍ ODJET „NA SLUŽEBNÍ CESTU“. ZAMĚSTNANCE SNAD JEŠTĚ ZAJÍMÁ ZPŮSOB DOPRAVY (TO KVŮLI JÍZDNÍM NÁHRADÁM). JEN MÁLOKOHO NAPADNE, ŽE TO ZDALEKA NENÍ VŠECHNO.

Běžně používaný termín „služební cesta“ by se správně měl nazvat „pracovní cesta“. Jedná se totiž o cestu za účelem výkonu pracovních povinností lidmi, kteří jsou v pracovním vztahu k někomu, pro něhož na cestách pracují. Služební cesty konají jen lidé ve služebním poměru - vojáci zpovolání, policisté a v budoucnu i státní úředníci.

POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE

A protože se jedná o výkon práce v rámci pracovní smlouvy, má zaměstnavatel vůči svému zaměstnanci veškeré povinnosti jako v místě stálého výkonu činnosti. To znamená, že odpovídá v duchu zákoníku práce nejen za bezpečnost práce, ale i za odpovídající ochranu zdraví a navíc i za vyplacení náhrad na stravování a ubytování. K tomu ovšem patří i příslušná pojistná ochrana. Nikdo asi nepošle zaměstnance na cestu vozidlem nepojištěným na odpovědnost za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (tzv. povinným ručením). Horší to ale už bývá s havarijním pojištěním automobilu (pokud se nejedná o zapůjčený vůz v rámci leasingové smlouvy - tam je havarijní pojištění povinně v ceně leasingu). A už téměř nikdo nepamatuje na úrazové pojištění řidiče, o ostatních spolucestujících nemluvě. Ještě složitější to ale je při zahraničních cestách. Tam přistupuje navíc riziko náhlé nezaviněné změny zdravotního stavu zaměstnance - choroba, úraz. I za zabezpečení nutné lékařské pomoci v zahraničí ale odpovídá zaměstnavatel. Lze to odvodit z ustanovení zákona č. 65/1965 Sb. v platném znění (tzv. Zákoníku práce). V paragrafu 133, který vypočítává povinnosti zaměstnavatele, se v odstavci d) jasně praví: „Zaměstnavatel je povinen sdělit zaměstnancům, které zdravotnické zařízení jim poskytuje závodní preventivní péči.“ Protože je jasné, že se pracovník na pracovní cestě nebude moci v případě zdravotních potíží obrátit na toto určené zdravotnické zařízení a že stejně tak zaměstnavatel nemůže určovat nebo doporučovat místa zdravotní pomoci v případě nutnosti v zahraničí, protože je ani nezná, musí pracovníkovi eventuální léčebnou péči zajistit jinak. A právě k tomu slouží pojištění.

CONTENT24

POJIŠTĚNÍ JE POMOCNÍKEM

Pojištění je ve svém principu možnost, jak si za relativně levný peníz preventivně zajistit pomoc v případě velkých finančních problémů. Žádné pojištění člověka neochrání před úrazem, nemocí, okradením, havárií, před vlastní nešikovností, která způsobí škodu jinému. Ale může mu (když už se něco skutečně stane) pomoci překlenout nejhorší finanční problémy způsobené kupříkladu dlouhodobou pracovní neschopností či povinností nahradit způsobenou škodu. N a pracovních cestách takových nástrah číhá téměř nekonečné množství, mnohdy i na místech, kde by to člověk nepředpokládal. Ale možnost toho nejvhodnějšího pojištění je dostupná každému. Naše pojišťovny nabízejí celou řadu pojistných produktů. Stačí si jen včas, v klidu a se znalosti věcí vybrat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).