Menu Zavřít

Práci tvoří soukromý sektor

12. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Petr Nečas

Občanská demokratická strana vytvořila na základě doporučení své Ekonomické skupiny odborníků (ESO) sadu zásad, které by měly zlepšit podmínky pro zaměstnance i zaměstnavatele. „Tato opatření vytvoří za jeden rok prostor pro vznik až 170 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru,“ tvrdí volební lídr ODS Petr Nečas.

EURO: Podíváme-li se na stav české ekonomiky, mohli bychom ve vaší předpovědi ohledně počtu nových pracovních míst škrtnout jednu nulu, nebo ji spíš odmocnít, nemyslíte? NEČAS: Tak nerealistické naše představy nejsou. Je tu dost prostoru pro zlepšení jak po stránce ekonomického růstu, který samozřejmě záleží na vývoji ve světě, tak i třeba po stránce pružnosti trhu práce. Celosvětové zkušenosti ukazují, že čím pružnější je trh práce, tím nižší je nezaměstnanost. Pracovní příležitosti nevytvoří stát, vláda ani politici, ale soukromý sektor, proto chceme firmy motivovat k jejich nabízení a udržení. Teď jde o to, aby jim stát neházel klacky pod nohy, ale spíš je motivoval k vytváření těchto nových pracovních míst.

EURO: Jenže bez zakázek to nebude mít moc smysl. A ty přijdou s oživením na Západě. Nebo to jde i bez nich? NEČAS: Určité známky oživení jsou již přeci vidět. My chceme motivovat hlavně ty, kteří celý život pracovali a teď v krizi náhle přišli o práci. To jsou lidé, kteří chtějí pracovat, aktivně hledají, a my jim v tom můžeme pomoci.

EURO: Jakým způsobem? NEČAS: Máme celkem dvanáct opatření. Každé z nich přinese určitý díl do celku. Není tam žádný samospasitelný krok, který by jediný dokázal výrazně změnit míru nezaměstnanosti. Například zaměstnavatel, který vytvoří nové pracovní místo na dobu neurčitou, dostane na jeden rok slevu 3600 korun na sociálním pojištění. Stát za něj na dva roky převezme garanci výplaty 75 procent případného čtyřměsíčního odstupného s měsíční výpovědní lhůtou. Tvrdím, že 90 procent takto vytvořených míst se zachová. Dále máme podporu pro nezaměstnané, kteří začnou podnikat. Nezaměstnanému, který začne podnikat jako živnostník, zůstane plná výše podpory v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu.

BRAND24

EURO: Nevíte, že devadesát procent živnostníků během prvního roku podnikání zkrachuje? NEČAS: I kdyby to zkusila jen desetina nezaměstnaných a deset procent z nich uspělo, bude to pozitivní. Tam je přece potenciál vzniku dalších pracovních míst. Každé z těch opatření přinese trochu do jednoho celku. Ať už jde o více částečných úvazků, výhodnější práci na dohodu, uvolnění smluv na dobu určitou, pružnější pracovní dobu nebo alternativní modely zaměstnávání. Cílem je vytvořit prostředí, kde je snadné najít vhodného zaměstnance a kde se ho zároveň zaměstnavatel nebude zdráhat přijmout ze strachu, co s ním bude dělat, když pro něj později nebude mít práci. Těch sto sedmdesát tisíc míst je reálné vytvořit.

EURO: Vždy ale narazíte na lidi, kteří pracovat nechtějí a veškerou snahu státu přimět je pracovat budou bojkotovat. Jakým způsobem chcete řešit toto? NEČAS: Samozřejmě, že je to propojený problém. Je tady problém těch, kteří tu práci chtějí, hledají ji, a proto přicházíme s podporou částečných úvazků, motivací zaměstnavatelského sektoru, aby vytvářel nová pracovní místa. Na druhé straně jsou černí pasažéři, zhruba 30 procent nezaměstnaných. Na vyplacených dávkách hmotné nouze a na dávkách státní sociální podpory se řádově jedná o miliardy korun, kterými tito lidé zatěžují státní rozpočet. Tady chceme prosadit nárok na sociální dávky jen pro aktivní lidi, kteří skutečně hledají práci. Podmíníme výplatu podpory v nezaměstnanosti a dávek hmotné nouze účastí ve veřejně prospěšných pracích, veřejné službě, rekvalifikacích nebo vzdělávacích kurzech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).