Menu Zavřít

PPF kupuje část aktiv J&T

30. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Hodnota nového holdingu přesahuje dvacet miliard korun

Česko-slovenská investiční skupina J&T chystá zásadní reorganizaci a prodej části svého majetku skupině PPF. Do samostatného holdingu vyčlení svá energeticko-průmyslová aktiva. V novém uskupení by J&T měla držet čtyřicetiprocentní balík akcií. Stejný podíl ovládne i jedna z firem ze skupiny PPF za zhruba šest miliard korun. Zbývajících dvacet procent holdingu získá dosavadní partner J&T odpovědný za korporátní investice Daniel Křetínský. Ten dle informací týdeníku EURO získá patnáct procent převedením svých partnerských opcí v J&T, za ovládnutí dalších pěti procent pak zaplatí několik set milionů korun. Křetínský bude nově vzniklému uskupení šéfovat. PPF a J&T budou schvalovat nákup, případně prodej aktiv.
„Jednání probíhají,“ potvrdil informace týdeníku EURO Křetínský. Současně však podotkl, že do doby, než rokování skončí, nebude poskytovat konkrétnější údaje. „Nemáme k tomu co dodat,“ reagoval mluvčí PPF Alexej Bechtin. Proces vytvoření holdingu by měl být fakticky dokončen v následujících třech měsících. Účast skupiny PPF na projektu je předjednána na pět let s možností dalšího prodloužení. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dle informací týdeníku EURO plánovalo vedení J&T změnu firemní struktury minimálně dva roky, s konkrétními přípravami pak začalo loni v dubnu. Vyjednávání o majetkovém vstupu PPF do holdingu odstartovala koncem loňského roku.
Celkový příjem J&T z transakce dosáhne dvanácti až třinácti miliard korun. Česko-slovenská investiční skupina získá zhruba šest miliard korun prodejem čtyřiceti procent akcií skupině PPF. Necelou miliardu korun dále získá za pět procent akcií holdingu od Křetínského. Dalších zhruba šest miliard korun vyplyne pro J&T z toho, že prodá vybraná aktiva nově vytvořenému holdingu.

Jednodušeji k penězům Proč se J&T rozhodla k tak zásadní restrukturalizaci a umožnila vstup do energetických aktiv novému partnerovi? Důvodů je dle ekonomů několik. Prvním je zjednodušení organizační struktury. Ta současná, kdy pod mateřskou J&T Finance Group spadají stovky firem z různých oborů, kromě jiného z energetiky, průmyslu, bankovnictví, realitního developmentu, letecké dopravy a sportu, je notně náročná na řízení. „Takhle složitá struktura, kdy vše spadá pod jednu matku, navíc komplikuje jednání s bankovními domy o poskytnutí úvěru. Pokud třeba chtěla J&T získat úvěr na nákup nějaké energetické firmy, banka prověřovala možná rizika současně u všech firem patřících do skupiny. Nově chystaná struktura taková jednání zjednoduší a zrychlí,“ tvrdí dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Banky navíc mají u většiny firem stanovena takzvaná úvěrová maxima. Tedy strop, kolik mohou konkrétní firmě celkem půjčit. „Doposud měly banky vytvořeny tato úvěrová maxima na J&T Finance Group. Po dokončení reorganizace je bude mít i vlastní energeticko-průmyslový holding, čímž se rozšíří možnosti financování dalších projektů,“ dodal zdroj.
Dalším důvodem, proč se J&T rozhodla k založení nového holdingu a prodeji jeho části PPF, je získání finančně silného a stabilního partnera, který pomůže navýšit další akviziční potenciál nové skupiny. Kvůli současné ekonomické krizi bude v Česku a okolních zemích na prodej řada atraktivních energetických a průmyslových podniků za rozumnou cenu. A právě vstup PPF do holdingu by měl zajistit dostatek peněz na nákup firem nejen českého, ale i regionálního významu.
Mezi finančníky navíc kolovaly informace, že hlavním důvodem k prodeji je špatná kondice skupiny J&T, především její bankovní části, která údajně za loňský rok kvůli celosvětové ekonomické krizi prodělala stovky milionů korun. Podle informací týdeníku EURO dosáhla loni J&T Banka dle předběžných výsledků zisku před zdaněním zhruba ve stejné výši jako v roce předchozím, kdy tento zisk činil 290 milionů korun. Disponuje zároveň likviditou přesahující osm miliard korun, přičemž kapitálová přiměřenost je deset procent.
Nicméně, jak píše slovenský týdeník Trend, J&T restrukturalizuje v období, kdy skupině finanční krize srazila zisky z realitních projektů a hodnotu ztratily i některé investice do akcií na burze. Týdeník cituje jednoho ze zakladatelů skupiny Patrika Tkáče, dle něhož firma na zlevňování luxusních bytů v bratislavském River Parku ztratila z předpokládaného zisku zhruba sedmdesát milionů eur. „I balíky akcií v českém Unipetrolu jsou dnes na burze o dvě miliardy korun levnější, než za kolik je skupina dříve koupila,“ uvedl Trend.

Elektřina a maso Nově vytvořený holding tvoří více než dvacet podniků. Energetickou část uskupení zahrnuje především výroba proudu a tepla, distribuci a obchod s elektřinou. Průmyslovou část mimo jiné výroba energetických kotlů, vodních turbín, energetické montáže, výroba autobusů a potravinářský průmysl, především zpracování masa. Konsolidovaný zisk EBITDA nového holdingu přesahuje čtyři miliardy korun. Hodnota aktiv se odhaduje minimálně na dvacet miliard korun. Do nového uskupení J&T převede rovněž již zahájené projekty na výstavbu nových energetických zdrojů s celkovým instalovaným výkonem tisíc megawattů.
Vznik nového holdingu je prvním krokem v chystané restrukturalizaci skupiny J&T. V budoucnu by měly nastat další kroky. Podobně jako u energeticko-průmyslových aktiv vedení firmy plánuje založení dalších dvou holdingů. Do jednoho z nich by měl být vyčleněn realitní development, do druhého pak bankovní a finanční část. Mateřská J&T by měla fungovat jako finanční investor v jednotlivých oborových holdinzích. Zda i v těchto případech získá podíl v některém z nově vzniklých celků investor mimo skupinu J&T, zatím není rozhodnuto.

Tabulka: Vybraná aktiva, která budou součástí holdingu United Energy právní zástupce – Firma provozuje teplárnu v Komořanech, která kromě tepla vyrábí i elektřinu. Tržby společnosti dosáhly v roce 2007 více než 1,2 miliardy korun.

Pražská energetika – Skupina J&T ovládá 41procentní podíl. Pražská energetika je se svými 702 000 zákazníky třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR. V roce 2007 dosáhla obratu 16,7 miliardy korun.

Plzeňská energetika – výrobce elektřiny a tepla. Tržby v roce 2007 dosáhly 890,5 milionu korun .

PEAS – Obchodník s elektřinou v ČR i na Slovensku.

VČE – Montáže – Projektant a dodavatel elektroenergetických staveb nízkého, vysokého a velmi vysokého napětí. Tržby v roce 2007 dosáhly 282,253 milionů korun.

SOR Libchavy – Druhý největší výrobce autobusů v Česku. Tržby firmy v roce 2006 přesáhly 1,3 miliardy korun.

BRAND24

ČKD Blansko Holding – Firma sdružuje obchodní divize Hydro, Karusely, Wind a výrobní divizi Strojírny.

Kmotr – Masna Kroměříž, Krahulík – Masozávod Krahulčí, Vysočina Hodice – Potravinářské firmy, které se zabývají především zpracováním masa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).