Menu Zavřít

PPF chce podle ruských médií prodat podíl v Polymetalu

9. 11. 2016
Autor: ICT Group, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera hledá kupce pro svůj podíl ve společnosti Polymetal, druhého největšího ruského producenta zlata.

Informaci, kterou přinesl ruský deník Kommersant, firma nepotvrdila ani nevyvrátila. „Spekulace nekomentujeme,“ stroze reagovala na dotaz webu Euro.cz mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

PPF v současné době vlastní asi 13 procent akcií Polymetalu s tržní hodnotou více než 600 milionů dolarů, tedy asi 14,7 miliardy korun.

Skupina se už letos zbavila pětiprocentního balíku společnosti. Zbytek akcií firma nabídla dalším akcionářům firmy, ale ti možnost odkoupení nevyužili.

Vývoj hodnoty akcií Polymetalu za poslední rok.  akcie Polymetalu Zdroj: uk.finance.yahoo.com

Zářijový prodej akcií Polymetalu srazil jejich cenu na londýnské burze. Akcie firmy, která těží zlato a stříbro, tehdy zaznamenaly největší propad za dva a půl roku, když ztrácely až 9,5 procenta. Procentní podíl ve firmě tehdy prodal i další český miliardář Jiří Šmejc.

Společnost je přitom podle trhu v dobré kondici. Polymetalu totiž nahrává posílení cen zlata dané uvolněnou měnovou politikou centrálních bank.

BRAND24

Od doby svého založení v roce 1998 Polymetal spustil těžbu na několika nových ruských nalezištích zlata. Podařilo se mu také prolomit těžební uzávěru na starších zakonzervovaných nalezištích. Za loňský rok firma vykázala zisk ve výši 199 milionů eur, tedy asi 5,4 miliardy korun. PPF do společnosti vstoupila v roce 2008.

Čtěte také:

PwC: Evropský trh primárních emisí se letos zotaví

Kellner se Šmejcem nabízí 6procentní podíl v ruském těžaři Polymetal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).