Menu Zavřít

Pozvánky 51-52

15. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Společnost

OD 15. PROSINCE 2011 DO 29. DUBNA 2012

Pražské módní salony 1900–1948 Jako volné pokračování cyklu Česká móda, představeného Uměleckoprůmyslovým muzeem v letech 1989–2007, ukazuje současná výstava na souboru osmdesáti oděvů vzestup a úpadek pražských módních salonů v období 1900–1948. Návštěvníci mohou zhlédnout ukázky tvorby třiceti pěti závodů, mezi nimiž nechybí nejluxusnější podniky jako Rosenbaum, Podolská, Roubíčková, Bárta, ale ani střední a malé firmy.

OD 15. PROSINCE 2011 DO 22. LEDNA 2012

Jakub Tomáš: S = π . r2
V obrazech Jakuba Tomáše dominují motivy figurální, přesto si pro název výstavy v Galerii hlavního města Prahy vypůjčil geometrický vzorec S = π . r2. Vzorec pro výpočet obsahu kruhu si autor zvolil proto, že se symbolicky vztahuje k formě a obsahu vystavovaných obrazů. Malíř vnímá kruh „jako elementární tvar, z něhož dále vycházím pro další tvary oválné, jež jsou bližší zornému poli lidského zraku nežli například čtverec nebo obdélník, jejichž ‚přebytečné rohy – pravé úhly‘ se pro mne pomalu stávají nesnesitelnými…“ Formáty Tomášových obrazů vystavených v Domě U Zlatého prstenu vycházejí právě z kruhu nebo jeho dalších složenin a „mutací“.

OD 19. PROSINCE 2011

Divadelní představení Muži
Jak si v dnešní době žijí muži? Není toho na ně někdy moc? Odpověď na tyto otázky se snaží najít režisérka a choreografka Adéla Laštovková Stodolová společně s uměleckým tandemem SKUTR v představení Muži. Jeho premiéru je možné zhlédnout 19. prosince od 20 hodin v pražském divadle Ponec. Inscenace na pomezí žánrů se zabývá výzvami, kterým musejí muži ve svém životě čelit, ať už se jedná o jejich vztahy se ženami, muži, přítelkyněmi, přáteli či rodiči nebo o nároky, které na ně současná společnost klade. Představení, pro něž vytvořila kostýmy módní návrhářka Denisa Nová, bude v divadle Ponec uvedeno ještě 20. prosince a 11. a 12. ledna.

20. PROSINCE 2011

Chemické pokusy s ohněm i bez
Chemická sekce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy připravila na 20. prosince 2011 akci Chemické pokusy s ohněm i bez. Univerzita se tak chce symbolicky rozloučit s letošním rokem, který byl vyhlášen organizacemi UNESCO a Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC Rokem chemie. Fakulta zve jak veřejnost, tak učitele středních a základních škol a jejich žáky. Akce se koná od 12.45 v přednáškovém sále CH1, v budově chemie, Hlavova 2030/8, 128 43 Praha 2.

BRAND24

23. PROSINCE 2011, OD 19 HODIN

Mary Stallingsová v Národním divadle
Koncert jazzové zpěvačky Mary Stallingsové zahájí v Národním divadle nový projekt Jazz v Opeře. Mary Stallingsovou označil prestižní americký deník The New York Times za možná nejlepší žijící jazzovou zpěvačku dneška. V Praze vystoupí spolu s triem pianisty Davida Udolfa. V předvánočním čase půjde o jeden z vrcholných koncertních zážitků končící sezony. Koncert se uskuteční pod záštitou Velvyslanectví USA v Praze a českého velvyslance v USA Petra Gandaloviče. Jazz v Opeře, série koncertů špičkových jazzových interpretů v Národním divadle, bude v následujících letech pokračovat vystoupením dalších osobností tohoto žánru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).