Pozor na ovčí pochoutky

26. července 2004, 00:00 - (roš)
26. července 2004, 00:00

Čerstvý ovčí sýr patří mezi oblíbené pochoutky ze salaší ve slovenských horách. Tepelně nezpracovaná a nepasterizovaná lahůdka však může na rozdíl od brynzy nebo žinčice obsahovat mikroby, které vyvolávají průjmové onemocnění. Ohnisko nákazy se většinou soustředí do regionu Liptova, který proslul množstvím salaší.

Jen během letošního června tam hygienici napočítali 120 těchto případů. Bačové, kteří sýr formálně ani nesmějí prodávat, jsou však vůči mikrobům odolní. „Průjem, zvláště ten infekční, trvá několik dní a my bychom ho rozhodně neměli podceňovat. Vždy se vyplatí se poradit s lékařem,“ varuje doktor Bohumil Seifert z P rahy. Dodává, že je ročně hlášeno více než 60 000 osob, které průjmem onemocní. Je to ale jen špička ledovce, protože s tímto onemocněním lidé běžně k lékaři nechodí.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče