Pozor na ovčí pochoutky

26. července 2004, 00:00 - (roš)
26. července 2004, 00:00

Čerstvý ovčí sýr patří mezi oblíbené pochoutky ze salaší ve slovenských horách. Tepelně nezpracovaná a nepasterizovaná lahůdka však může na rozdíl od brynzy nebo žinčice obsahovat mikroby, které vyvolávají průjmové onemocnění. Ohnisko nákazy se většinou soustředí do regionu Liptova, který proslul množstvím salaší.

Jen během letošního června tam hygienici napočítali 120 těchto případů. Bačové, kteří sýr formálně ani nesmějí prodávat, jsou však vůči mikrobům odolní. „Průjem, zvláště ten infekční, trvá několik dní a my bychom ho rozhodně neměli podceňovat. Vždy se vyplatí se poradit s lékařem,“ varuje doktor Bohumil Seifert z P rahy. Dodává, že je ročně hlášeno více než 60 000 osob, které průjmem onemocní. Je to ale jen špička ledovce, protože s tímto onemocněním lidé běžně k lékaři nechodí.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče