Menu Zavřít

Pozitivní zprávy

10. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Dobré zprávy o zlepšování světa

Zdravotnictví
Krev s O2 faktorem Darováním krve může každý z nás přispět k záchraně života, přesto dárcovství ztrácí v ČR své pozice. I proto se společnost Telefónica O2 Czech Republic rozhodla motivovat zaměstnance v bezpříspěvkovém daru. Od začátku dubna spouští projekt Daruj krev s O2, do něhož se bude moci zapojit nejen pražské ústředí, ale postupně také zaměstnanci z regionů. Pilotní akce proběhla v centrále O2, kdy pracovníci transfuzního oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze odebrali ve speciálním mobilním stanu více než 60 zájemcům přes třicet litrů krve. „Dobrovolné dárcovství je vysoce humánní činnost, a když někdo daruje krev bez nároku na odměnu, jde o projev hluboké lidskosti,“ říká primář hematologie Miloš Bohoněk. Kromě zákonem stanovených výhod, jako jsou daňové úlevy či nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, obdrželi zaměstnanci vitaminy pro posílení krvetvorby a odznak s kapkou krve.

Popisek: Drahocenná tekutina. Za posledních pět let ubylo v Česku dárců krve, některé firmy se snaží trend otočit.

Státní správa
Esemeskující byrokracie Společnost Westminster provedla v 376 úřadech České republiky průzkum, který se týkal využití moderních technologií při informování občanů o důležitých změnách v obci. A vyšlo z něj, že například SMS zpráv využívá ke komunikaci s občany 117 českých a moravských měst. „Smsky se staly běžnou součástí života, díky nim je možné nejen si zakoupit jízdenku na tramvaj, ale také se dozvědět informace z městského úřadu. Považuji to za fajn způsob, jak se přiblížit k občanům,“ říká ředitel Westminsteru Tomáš Studeník.
K informování veřejnosti využívá „esemesek“ téměř polovina úřadů, které se zúčastnily letošního výzkumu v projektu EMGC; ze sledovaných skupin jsou nejdále magistráty - pouze třetina z nich SMS zprávy nevyužívá. Nejméně naopak textovky „jedou“ na ministerstvech, jejichž náplň činnosti, a tedy i komunikace s veřejností se dost liší. Mezi prvními pěti úřady městských částí se umístila i Praha 6, která se dělí o druhé místo se Svitavami. Vítězem je Vsetín, první pětku uzavírají městské úřady v Otrokovicích a ve Slaném.

GRAF (sloupcový do mobilu)
Úřad v kapse Jak přes SMS komunikují úřady v ČR (v %)
Magistráty 62
Městské úřady 45
Krajské úřady 42
Praha (městské části) 32
Brno (městské části) 28
Ministerstva 25
Vybrané instituce 25
Pramen: výzkum EMGC, Westminster

Popisek k fotce:
Zhudebněný Tobruk. Skládáním hudby k novému filmu režiséra Václava Marhoula se po výhře v konkurzu ujali dva umělci světového formátu, kteří se mohou pochlubit mimo jiné Zlatým glóbem a nominací na Oscara, americký skladatel Richard Horowitz a íránská skladatelka a vokalistka Sussan Deyhimová (soundtracky Vítězové a poražení, Poslední pokušení Krista). Premiéra snímku je plánována na 10. září.

BRAND24

KRÁTCE
Roboti za Japonce? Do roku 2025 by mohli roboti v Japonsku nahradit práci 3,5 milionu lidí a pomoci odvrátit nedostatek pracovních sil ve stárnoucí japonské populaci. Odhaduje to výzkumná organizace Machine Industry Memorial Foundation (MIMF). Japonsku hrozí dle vládních odhadů do roku 2030 šestnáctiprocentní úbytek pracovních sil a nárůst „šedé populace“ čili lidí v důchodovém věku. To vyvolává otázky, kdo bude pracovat v zemi, jež nehodlá přijmout rozsáhlejší imigraci zahraničních dělníků.

Galérou na raka V polském Gdaňsku uvedli do provozu nejvýkonnější počítač ve střední a východní Evropě. Superpočítač pod označením Galéra poskytuje výpočetní výkon 50 teraflopů, tedy 50 bilionů operací za vteřinu, a bude sloužit univerzitám i při vyhledávání protilátek pro boj s rakovinou, na nových aerodynamických řešeních v letectví či na analýze proudění světových moří. Superpočítač disponuje 1400 čtyřjádrovými procesory Intel Xeon se silou 5600 výpočetních jader, takže tento výkon je 4400krát vyšší, než jakým disponoval počítač IBM Deep Blue. Ten v roce 1997 porazil šachového velmistra Garriho Kasparova.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).