Menu Zavřít

Pozitivní trendy ve spotřebě energie potvrdí až dlouhodobější signály

1. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Spotřeba elektrické energie v České republice za šest měsíců poklesla meziročně o sedm procent. Tato čísla z Energetického úřadu potvrzují jednoznačně vazbu vývoje spotřeby elektrické energie na situaci v průmyslu a službách, kde velkoodběratelé snížili meziročně spotřebu o necelých třináct procent. V segmentu domácností došlo k velmi mírnému meziročnímu navýšení spotřeby o 1,4 procenta, které bylo způsobeno chladnějším počasím, a tím silnější topnou sezonou, hlavně v lednu, ale také únoru a…

BRAND24

K největšímu propadu ve spotřebě došlo v obou segmentech v dubnu – celkem 15,5 procenta (velkoodběratelé 18,7 %, domácností 9,9 %). I v květnu a červnu můžeme sledovat meziroční celkový pokles ve spotřebě elektrické energie, který je však relativně nižší než v předchozích měsících. To lze považovat za potenciálně pozitivní signál. V souvislosti se zveřejněnými čísly o vývoji průmyslové výroby (červnový meziroční pokles o 12,2 %, což je výrazně nižší pokles ve srovnání s předchozími měsíci) lze hovořit o určitých náznacích optimismu. Je však potřeba vyčkat na potvrzení jednotlivých signálů dlouhodobějším pozitivním trendem.

Snížení spotřeby elektrické energie, a tím přebytek energie na trhu je zároveň významným faktorem ovlivňujícím cenu silové elektrické energie. Ta měla u základních produktů obchodovaných na Energetické burze Praha v prvním pololetí trendově klesající charakter. Je však potřeba si uvědomit, že koncová cena elektrické energie je také ovlivněna cenou distribuce energie, která je regulována Energetickým úřadem prostřednictvím cenových rozhodnutí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).