Menu Zavřít

Pozitivní data o infarktu: léčba je úspěšnější a levnější

21. 9. 2017
Autor: čtk

Infarkt už by neměl být pro Čechy strašák. Vyplývá to ze statistiky Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou zveřejnila při příležitosti Světového dne srdce, který připadá na 29. září. Za posledních sedm let dramaticky ubylo lidí, kteří v nemocnicích zemřeli s akutním infarktem myokardu, pojišťovna přitom současně platí za jednoho pacienta s infarktem čím dál méně peněz.

„Není to ale v žádném případě tak, že by zdravotnická zařízení dostávala za lepší péči hůře zaplaceno. Úspor jsme dosáhli tlakem na snižování cen předražených kardiologických materiálů. Dopad tak pocítili pouze jejich dodavatelé, jimž se snížily do té doby nepřiměřené zisky,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Výrazné snížení úmrtnosti na infarkt je podle Tichého zásluhou stále se zlepšujících metod léčby a nástupu moderních technologií do praxe.

Hospitalizovaní klienti VZP s akutním infarktem myokardu a náklady na ně
Ukazatel2010 2016 Srovnání 2010/2016
Pacienti11 05610 223-7,53 %
Náklady celkem v Kč1 316 083 4921 202 565 692-8,63 %
Průměr na klienta v Kč119 038117 633-1,18 %
Úmrtí na 1 000 pacientů7862-20,47 %

Pramen: VZP

Nové a lepší technologie by měly být tedy dražší, jak to bývá i v jiných oborech. Pokles průměrných nákladů na jednoho pacienta hospitalizovaného s infarktem se tak na první pohled jeví jako nereálný.

„To má jasné vysvětlení. Od roku 2013 jsme opakovaně snížili maximální ceny různých kardiomateriálů, které nemocnice nakupují od různých dodavatelů,“ říká mluvčí VZP.

Snížení maximálních cen se týkalo speciálních stentů, které slouží k rozšiřování zúžených srdečních tepen, ale i dalších kardiomateriálů, jako jsou katétry, kardiostimulátory a kardiovertery.

Spočítejte si na na naší kalkulačce, kolik budete brát peněz v případě nemoci

Pojišťovna tak zajistila průhlednější systém plateb a nově nastavené ceny se více přiblížily reálné hodnotě na trhu: „Ve všech případech se změny odehrály bez omezení péče – výkonů s uvedenými materiály naopak vždy přibylo.“

BRAND24

Onemocnění srdce, mezi které akutní infarkt myokardu patří, se řadí mezi takzvané civilizační choroby. Infarkt postihuje častěji muže než ženy a riziko stoupá s věkem. Za částečnou prevenci lze považovat zejména zdravý životní styl s vyváženou stravou, dostatkem pohybu a vyvarováním se zlozvyků, jako je kouření či nadměrné pití alkoholu.

Čtěte také:

Kolik stojí krev? Zdravotní pojišťovny za ni platí stamiliony ročně

Výdaje na zdravotní služby vzrostou o šest procent na 267 miliard

Další naděje na léčbu Alzheimera se rozplynula


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).