Menu Zavřít

Povolování staveb má být rychlejší

2. 1. 2006
Autor: Euro.cz

NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON Zjednodušit a zrychlit povolování staveb má nový stavební zákon, který na konci loňského roku schválila sněmovna. Na příjemné novinky si však počkáme až do začátku roku 2007. Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt bude zřejmě v budoucnu jednodušší.

NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON Zjednodušit a zrychlit povolování staveb má nový stavební zákon, který na konci loňského roku schválila sněmovna. Na příjemné novinky si však počkáme až do začátku roku 2007.

Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt bude zřejmě v budoucnu jednodušší. Místo původního stavebního povolení by mělo občanům pro malé stavby stačit jen ohlášení. Počítá s tím nový stavební zákon, který schválila sněmovna. Nyní o něm ještě musí rozhodnout Senát a prezident republiky. Podle ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška je návrh zákona proti současnému právnímu stavu revoluční. Za hlavní přínos nového stavebního zákona považuje snížení administrativy, která zjednoduší přípravu a provedení staveb. „V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle než samotná realizace,“ připomíná.

OHLÁŠENÍ MÍSTO POVOLENÍ

Některé stavby, například rodinné domky do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží, bude zřejmě možné stavět jen na základě ohlášení. Pokud úřad nevyzve investora do 30 dnů k doložení dalších dokladů, může začít stavět. Odpadne tak složité vyřizování stavebního povolení. Ohlášení stavby ale neznamená, že je pro investora vše skončeno. „I nadále je například nutné stavebnímu úřadu poskytnout dokumentaci ke stavbě, zajistit odborné vedení stavby a ohlásit stavbu sousedům,“ dodává Mašek. Zneužití ohlášení není podle něj možné. Doplnil, že i podle současného zákona se některé stavby pouze ohlašují, novinkou je, že se tento způsob rozšíří na více staveb. „Stavba na základě ohlášení se osvědčila. Omezí se administrativa a bude se moci rychleji stavět,“ říká Mašek. K výraznému omezení papírování dojde také u přípravy velkých staveb. Dosavadní zákon totiž umožňoval řadu odvolání k jednomu problému.

PODPORA VÝSTAVBY BYTŮ

„Zákon přispěje ke zjednodušení a zefektivnění investiční výstavby, aniž by snižoval ochranu životního prostředí,“ věří ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, který byl jedním z jeho předkladatelů. Vláda si od předlohy slibuje, že zákon podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů.

BRAND24

Výhrady k zákonu však mají občanští demokraté. Například poslanec Pavel Hrnčíř tvrdí, že zákon rozšiřuje prostor pro vyvlastnění, omezuje obecní zastupitelstva a vzdaluje výkon státní správy od občanů. Tvrdí také, že předloha nezkracuje lhůty, nezjednodušuje administrativu a zapříčiní vysoký nárůst úředníků. „Nový stavební zákon obsahuje zlomyslnost, neboť bude platit od 1. ledna 2007, kdy zde tato vláda zcela určitě už nebude a občané tyto negativní důsledky a plané sliby poznají až pozdě,“ upozorňuje Hrnčíř.

CO SE ZMĚNÍ

  • zjednoduší a zrychlí se příprava staveb
  • odstraní se překrývání právních norem
  • zjednoduší se a zkrátí postupy územního plánování a řízení
  • kontrola nad prováděním staveb bude intenzivnější
  • vybrané stavby bude možné zahájit jen na ohlášení
  • usnadní se spolupráce veřejného a soukromého sektoru
  • nově mají vzniknout autorizovaní inspektoři, kteří by povolovali menší stavby
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).