Menu Zavřít

Povinnosti studenta při začátku podnikání

24. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Poradna * Jako student bych si chtěl zřídit volnou živnost se zaměřením na reklamu a marketing. Jaké poplatky mě budou ze začátku provázet (sociální pojištění, zdravotní pojištění, daně)? Postup zřízení živnosti je mi již jasný, nikde jsem se však nedočetl, co vše platí student v průběhu prvního roku podnikání.

Poradna

BRAND24

* Jako student bych si chtěl zřídit volnou živnost se zaměřením na reklamu a marketing. Jaké poplatky mě budou ze začátku provázet (sociální pojištění, zdravotní pojištění, daně)? Postup zřízení živnosti je mi již jasný, nikde jsem se však nedočetl, co vše platí student v průběhu prvního roku podnikání.

Mirek L. Do osmi dnů od začátku podnikání musíte tuto skutečnost ohlásit na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení a doložit potvrzení o studiu. Stejná situace je také ve vztahu ke zdravotní pojišťovně. Jestliže začínáte podnikat jako student do 26 let věku, neplatíte v prvním roce zálohy na sociální pojištění. Dodatečné dorovnání se provede až podle vašeho skutečného příjmu za tento rok. Pokud váš příjem podle daňového přiznání přesáhne měsíční částku 4000 korun, budete na sociální pojištění doplácet. Stejně jako jiných podnikatelů se ani studentů netýká v prvním roce podnikání povinnost platit takzvanou minimální daň. Jako student nemáte jinak, co se týče placení minimální daně, žádné výhody. Za každé zdaňovací období platíte zpětně prostřednictvím daňového přiznání daň z příjmů plynoucích z vaší podnikatelské činnosti. Pro výpočet daně se počítá s minimálním základem daně ve výši 101 tisíc korun, od něhož si můžete odečíst zákonné odečitatelné položky. Musíte také počítat s počátečním jednorázovým poplatkem 50 korun za výpis z rejstříku trestů a s částkou 1000 korun za zřízení živnostenského oprávnění. Do třiceti dnů od obdržení živnostenského oprávnění se musíte registrovat u místně příslušného finančního úřadu. Modrozelená poradna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).