Považujete balení porcovaného pečiva za nutné?

30. září 2002, 00:00 - admin
30. září 2002, 00:00

DuelMichael Vít, Hlavní hygienik ČR ano Rozhodně ano. Chceme tím chránit spotřebitele, a rád bych vysvětlil jak. Celý chléb má pevnou kůrku a je vidět, když je něčím kontaminován, tzn. posypán nebo polit. Pevná kůrka chleba není vhodným prostředím pro růst bakterií a chléb je jejím prostřednictvím chráněn před kontaminací.

Duel

Michael Vít, Hlavní hygienik ČR

ano

Rozhodně ano. Chceme tím chránit spotřebitele, a rád bych vysvětlil jak. Celý chléb má pevnou kůrku a je vidět, když je něčím kontaminován, tzn. posypán nebo polit. Pevná kůrka chleba není vhodným prostředím pro růst bakterií a chléb je jejím prostřednictvím chráněn před kontaminací. Ale když ho rozříznu, bakteriální kontaminaci nevidím, a navíc jeho vnitřek poskytuje podstatně příznivější podmínky pro růst bakterií a plísní. Uvnitř chleba je vhodná vlhkost a příznivá teplota, čili velmi výživná půda pro bakterie. Vhodnou živnou půdou je i zdobení pečiva, například tvarohová pěna. Záměrem vyhlášky bylo výše popsaným jevům zabránit, čili neumožnit bakteriální kontaminaci potravin, jejichž následkem onemocní ročně u nás až 70 tisíc lidí. A to je ve skutečnosti pouze špička ledovce. Ruku na srdce, kolik lidí, kteří trpí jeden dva dny jakýmsi průjmovým onemocněním, k tomu lékaři jde?

Helena Pískovská, prezidentka Svazu obchodu ČR

ne

V současné době to za nutné nepovažuji. Až bude dostatek malých obchodů s obslužným prodejem pečiva, pak to bude něco jiného. Zatím ale zákazníka omezujeme a nenabízíme mu adekvátní náhradu. Lidé jsou zvyklí nakupovat pečivo v samoobsluhách a kupovat si ho tolik, kolik spotřebují. A jestliže podle platné zákonné normy si nesypané rohlíky mohu vybrat sama, zatímco posolené mi buď podá prodavačka, nebo budou už v sáčku, připadá mi to nesmyslné. Navíc, umíte si představit, jak takové pečivo po několika hodinách v mikrotenovém sáčku bude vypadat? Stejně tak třeba pocukrovaná kobliha. Pokud jde o chleba, řada samoobsluh si s tím poradila a prodává půlky či čtvrtky bochníků zabalené, ale v regálech pro samoobslužný prodej. Vyhláška o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny znamená pro obchodníky řadu dodatečných nákladů, v první řadě však znamená omezení pohodlného prodeje pro zákazníka.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče