Menu Zavřít

Potravinářská komora chce zastavit dovoz polských výrobků

5. 3. 2012
Autor: profit

Pokud Poláci nezveřejní seznam výrobců, kteří používají technickou sůl k přípravě potravin, mělo by Česko zastavit všechen dovoz, řekla Dana Večeřová z Potravinářské komory. Organizace zároveň vyzvala k intenzivnějším kontrolám všech polských potravin.

Foto: Profimedia.cz

Potravinářská komora se obává, že technickou sůl používají mlékárny, masokombináty nebo výrobci pečiva. “Existují obavy, že takto kontaminované výrobky byly dováženy i na český trh. Naprosto zásadním požadavkem by tedy mělo být zveřejnění seznamu producentů a tím pádem identifikace eventuálních dovozů do České republiky,“ uvedla Večeřová. Pokud se takový seznam nezveřejní, měl by se podle jejích slov zastavit dovoz všech polských potravinářských výrobků do České republiky. Dozorové orgány, tedy Státní veterinární správy a Státní zemědělská a potravinářská inspekce by měly zatím podle komory intenzivně polské produkty kontrolovat.

Komora současně vyzvala k tomu, aby lidé nakupovali české výrobky od renomovaných producentů místo dovozových „s možným velkým zdravotním rizikem“.

Poláci tvrdí, že problém nepřekročil jejich státní hranice, a proto nevydali upozornění pomocí rychlého systému pro potraviny a krmiva (RASFF). Státní veterinární správa přesto odebrala vzorky polských solí, které nechala přešetřit v olomouckém Státním veterinárním ústavu. “Výsledky by měly být známé v pátek,“ řekl Mediafaxu mluvčí správy Josef Duben.

Další vzorky, tentokrát uzenin, odebrali veterináři i v pondělí. “V případě, že by se pochybení ukázalo, tak vydáme zprávu pomocí rychlého systému dalším členským státům,“ dodal mluvčí.

Podle ministerstva zemědělství už všechny dozorové orgány odebraly celkem 15 vzorků, které zkoumají. “V případě, že se prokáže, že vzorky obsahují technickou sůl, ministerstvo zemědělství nekompromisně zakročí,“ slíbil mluvčí ministerstva Jan Žáček.

O zdraví se občané podle Dubna bát nemusí, koncentrace solí v potravinách nejsou podle něj vysoké. “I tak chápeme rozhořčení Potravinářské komory,“ dodal.  Polský Hlavní hygienický inspektorát nařídil kontrolu tisíců firem po celé zemi, které technickou sůl mohly používat při výrobě potravin, informovala v minulém týdnu polská média.

Inspektoři navštíví až 30 tisíc pekáren, v nichž se vyrábí chléb a pečivo, chipsy, koláče a další produkty z mouky. Kontrola hygieniků se nevztahuje na producenty masa, mléčných výrobků a ryb. Ty zkontroluje veterinářský úřad.

BRAND24

Kontroloři zjišťují, od jakých dodavatelů firmy sůl kupovaly. Pokud v účtech objeví, že pochází od některé ze tří firem, které se do obchodu s technickou solí zapojily, sůl zabaví.

Příkaz ke kontrolám byl vydán poté, co se objevily informace o třech firmách, které prodávaly potravinářským firmám technickou sůl s tím, že to je sůl jedlá. Policie už zatkla pět lidí, kteří čelí obvinění z ohrožení lidského zdraví nebo života. Za to jim hrozí pokuta či trest vězení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).