Menu Zavřít

Potravináři chystají přesuny dluhů

12. 7. 2004
Autor: Euro.cz

PODPŮRNÝ A GARANČNÍ ROLNICKÝ FONDMinistr zemědělství Palaš s podporou ministra financí Sobotky chce přesunout dluhy zemědělců a potravinářů z České konsolidační agentury do Podpůrného a garančního rolnického fondu.

PODPŮRNÝ A GARANČNÍ ROLNICKÝ FOND

Ministr zemědělství Palaš s podporou ministra financí Sobotky chce přesunout dluhy zemědělců a potravinářů z České konsolidační agentury do Podpůrného a garančního rolnického fondu.

Více než pět miliard dluhů zemědělských a potravinářských podniků by mohla vláda možná již tento týden převést z České konsolidační agentury do portfolia Podpůrného a garančního rolnického fondu. Transakce iniciovaná ministrem zemědělství Jaroslavem Palašem a podporovaná ministrem financí Bohuslavem Sobotkou by prý měla přinést životaschopným podnikům v rezortu především stabilizaci.

Tento krok lze ovšem interpretovat také jako snahu dostat zadlužené podniky ze standardního komerčního režimu do politického rozhodování ministerských úředníků.

TLUSTÝ DÁVÁ RUCE PRYČ

O převodu by mohla rozhodnout dozorčí rada České konsolidační agentury, ta ale nechává rozhodnutí právě na vládě. „Když nám to vláda

nařídí, tak tu operaci provedeme, když ne, tak ji neprovedeme,“ zopakoval v posledních dnech několikrát její předseda Vlastimil Tlustý. V současné době se tak připravují pro rozhodnutí vlády potřebné podklady, které má na starosti předseda fondu Lubomír Netolický.

SETUZA CHCE ODDLUŽIT

Z více než pětimiliardového dluhu podniků ční zejména dluh ústecké Setuzy ve výši zhruba 3,1 miliardy. Právě díky této pohledávce se kolem převodu vedou již několik měsíců spory.

V zásadě jde totiž o to, aby se Setu-za uvedeným převodem od sporné pohledávky, která vznikla ještě za dob 1PB, očistila a pro případnou budoucí privatizaci byla účetně průhledným subjektem. Setuza je navíc posledním tuzemským dominantním oborovým podnikem, který je ryze v českých rukou a má v něm významný podíl

stát (právě přes fond) ve výši zhruba čtyřiceti procent.

Samotná Setuza si převod přeje. „Převod na stát by rozhodně znamenal stabilizaci firmy, která je předním zpracovatelem hlavně tuzemské produkce olejnin. Za tímto krokem stojí rovněž obě naše odborové organizace. Nejen o tom, ale i o všech dalších skutečnostech jsme písemně informovali dosavadního premiéra Špidlu i fond,“ říká generální ředíte! Setuzy František Janů. Také Netolický je převodu nakloněn. Kdyby se totiž podle jeho slov dluh Setuzy stabilizoval na podpůrném fondu, podnik by tuto dosud nevyřešenou pohledávku uznal jako legitimní. „Tím pádem by se pohledávka standardizovala, bylo by s ní možné standardně nakládat, nikdo by ji nezpochybňoval a došlo by k jejímu jasnému definování,“ konstatoval Netolický.

Podle jeho názoru i názoru ministerstva zemědělství může neřešení pohledávky ohrozit zejména profi-nancování nákupu řepky a obecně ekonomiku Setuzy a „může nebezpečně rozkývat vertikálu tuzemského trhu s řepkou“.

BRAND24

„V zájmu rezortu tedy je, aby tato významná potravinářská firma měla stabilní majetkovou a vlastnickou strukturu,“ uvedl Netolický. Zájem fondu jako akcionáře Setuzy je podle něho sice také ve hře, ale jako druho-

řadý. „Máme se správou pohledávek zkušenosti, aktivně jich spravujeme zhruba za dvě až tři miliardy, máme oprávnění k nakládáním s nimi, můžeme je nakupovat a prodávat, máme na to lidi, kteří se tím umí zabývat,“ tvrdí Netolický. _ 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).