Postupný návrat do špičky

13. listopadu 2007, 11:04 - Milan Ballík
13. listopadu 2007, 11:04

Flaio Primitivo IGT 2005 Salento

Puglia - nebo Apulie, je-li libo - je italským vinorodým krajem s prazvláštními dějinami. V regionu, který od nejsevernější oblasti San Sereno tvoří osu podpatku holínky na mapě země, je přibližně devadesát tisíc hektarů vinic. Kdysi patřil mezi ty nejslavnější, tamní vína tvořila významnou část italského exportu. Dnes je v porovnání s ostatními oblastmi poněkud v pozadí, hrozny slouží především pro alkoholovou destilaci. Vinařství v Puglii postihl zhruba před čtvrt stoletím exodus, když desítky tisíc pěstitelů révy ukončily svou činnost, vinice byly likvidovány a mizely po hektarech. Na zbylých plochách byla produkce hroznů podřízena kvantitě, která dávala vzniknout domácím vínům druhé garnitury a již řečené surovině pro lihovary. Nicméně v Puglii existuje pětadvacet poloh se statutem DOC, na nichž se vinaři snaží vrátit oblasti její někdejší slávu. Staví na zvláštních místních odrůdách - locorotondo, negroamaro, uva di Troia a primitivo. Původnost některých těchto rév, které dnes zabydlují vinice v Puglii, je však přinejmenším diskutabilní. Oblíbená uva di Troia již názvem prozrazuje řecký původ a asi nejznámější sorta, primitivo, přišla údajně z Balkánu nejprve do Severní Ameriky, kde se stala fenoménem coby Zinfandel. A teprve ze zámoří se dostala do úrodných vinic regionu na jihu Itálie. Ať tak či tak, Puglia má před sebou velkou vinařskou budoucnost, o čemž svědčí nejen kvalita některých vín z tamních sklepů, ale také rozsáhlé investice takových vinařských kapacit, jako je například markýz Antinori. Finanční injekce velkých vinařských domů a tisíciletá zkušenost místních vinařů ve spojení s atraktivními odrůdami dávají záruku dalšího růstu regionu a jeho návrat na italské vinařské výsluní. Flaio Primitivo IGT 2005 Salento. Výrazná tmavá barva, která v protisvětle odhalí proskakující granátové jiskření. Hutný buket je sestaven z ovocitých vůní tmavých bobulí, pod nimiž však podtrhuje celý charakter zemitá, mírně ordinérní stopa známý „stateček“. Výrazněji však ovoce neatakuje, skutečně jen rozhojňuje složení buketu. V chuti se rurální valéry projevují výrazněji, jdou do vedení a ovlivňují její charakter. Teprve za lehkou stopou prsti se otevře svěží tón ovoce, ovšem vzápětí odstavený pikantní kyselinkou a svíravou hořkostí. Originální víno, které nemusí každého oslovit, ale proti učesaným, často konvenčně namazleným bratrancům z Kalifornie vykazuje jedinečný charakter s výrazným stigmatem oblasti.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče