Menu Zavřít

Poštovní miliardový minus

3. 3. 2015
Autor: Euro E15

Když loni posílal ředitel České pošty Martin Elkán dopis na Český telekomunikační úřad, cítil se, jako by vsadil loterii. V obálce s důležitým lejstrem byla napsána suma 1,8 miliardy korun. Pošta tímto objemem peněz definovala, kolik ji stojí roční povinná služba pro stát, tedy rozsáhlá dostupnost, včasné doručování a další věci.

Ředitel dobře věděl, že nikdo přesně neví, z čeho suma vzešla a jestli je reálná. Nicméně věřil, že ji ČTÚ uzná. Teď dostal Martin Elkán odpověď. Výpočty se sekly o miliardu korun.

Pro poštu a jejího ředitele je to velmi zlá zpráva. Nikdo nečekal, že ČTÚ vezme podklady a opravdu je bude zkoumat nebo nedejbože oponovat a škrtat. Linka byla totiž následující: Nový šéf pošty dosazený za ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zkritizoval po vzájemné dohodě poštovní zákon (z části měl pravdu) a připravil výpočet 1,8 miliardy, kterým pošta definovala svoji takzvanou univerzální službu.

Podle zákona tahle její služba stojí ve zvláštním fondu a platit by jí měli všichni poštovní operátoři podle svého podílu na trhu (takže z 95 procent zase sama pošta). Zbylí soukromí doručovatelé, když sumu viděli, se chytli za hlavu, protože tak tak živoří a ještě by měli přispívat na něco, co nemohli ani silou vůle ovlivnit.

Podseknuté ceny

Jenže byla tu jedna obezlička. Šéf Pošty a ministr vnitra přišli s tím, že by sumu mohl uhradit stát, čímž by se vlastně všechno vyřešilo. Tedy kromě toho, že by rozpočet přišel o necelé dvě miliardy. Ale jde přeci o zachování poboček na vesnicích a co chudák babička někde na Šumavě, když potřebuje poslat přání na Vánoce, že jo.

Pošta posílena touhle dohodou napočítala do služeb pro stát i věci, které by si měla hradit sama. Už dříve se objevily spekulace, že pošta získává velké firemní zákazníky podseknutými cenami pod hranicí vlastních nákladů. Díky odsunu na kolej „univerzální služby“ se jí mohlo hezky odlehčit.

ČTÚ teď do té dohody tak trochu hodilo vidle. Jeho lidé vzali položku po položce a poště nároky zkrátili. Tedy na omluvu Pošty, dosud nikdo přesně neřekl, co může a nemůže v univerzální službě být zahrnuto. Tak či tak státní podnik se proti sumě 753 milionů zřejmě odvolá a pak se budou dít věci.

Ale vlastně i ČTÚ může ještě přitlačit. Existují celosvětová srovnání, podle nichž se náklady na univerzální službu obvykle pohybují v jednotkách procent obratu firmy. U Pošty by to bylo podle Asociace poštovních služeb někde kolem tří set milionů. Takže?


Čtěte další komentáře autora:

S láskou tvoje vláda

Trafikantova psychická újma

CONTENT24

Ano, bude to divadlo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).