Menu Zavřít

Postihy za porušení léčebného režimu

18. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Rozhovor s poslankyní Alenou Páralovou v Profitu č. 6/2008 dává podnikatelům naději, že budou moci přísněji postupovat proti simulantům. Ale jak účinná je dosavadní kontrola ze strany České správy sociálního zabezpečení? Existuje statistika, kolik kontrol stát uskutečnil a jestli vůbec došlo k nějakým přísným postihům?

Věra M.

Zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) provedli v roce 2007 celkem 277 114 kontrol dodržování léčebného režimu v pracovní neschopnosti. Meziročně je to 29 392 kontrol víc. Nejvíc kontrol se uskutečnilo v Praze (34 679) a v Moravskoslezském kraji (34 177).

Na základě kontrol uložila ČSSZ celkem 7033 postihů za porušení. V praxi to znamená, že 2,5 procentům kontrolovaných bylo sníženo nebo odebráno nemocenské.

Kromě snížení či odebrání nemocenského může pracoviště ČSSZ ukončit pracovní neschopnost. A to v případě, že z lékařského hlediska není důvod pro její další trvání. V roce 2007 tak pracovníci ČSSZ ukončili celkem 3268 pracovních neschopností (v roce 2006 se jednalo celkem o 2497 pracovních neschopností).

Kontrolují se buď namátkou vybraní lidé, nebo ti, k jejichž kontrole dá podnět praktický lékař, úřad práce či posudkový lékař ČSSZ. Podnět ke kontrole může dát také zaměstnavatel, který má podezření, že jeho zaměstnanec pobírající nemocenské současně vykonává jinou činnost. Kontroly dodržování léčebného režimu se provádějí pravidelně během celého týdne, případně i o víkendu.

BRAND24

Lidé, kteří čerpají nemocenské dávky, musí umožnit kontrolu dodržování léčebného režimu, uvést platnou adresu pobytu ošetřujícímu lékaři a opatřit svůj byt zvonkem a jmenovkou.

Štěpánka Filipová tisková mluvčí ČSSZ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).