Menu Zavřít

Postavení ženy v byznysu

16. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Jsem spolumajitelkou firmy podnikající ve stavebnictví. Moji kolegové a naši obchodní partneři jsou z devadesáti procent muži. Prvních pár let práce v takovém prostředí pro mne nebylo lehkých. Přesvědčit okolí, že nejsem jenom ženská, která ničemu nerozumí, byl problém.

Dnes mám pocit, že se mi to podařilo, muži okolo mě se mnou jednají jako rovný s rovným. Jenže mně to paradoxně začalo vadit. Myslím si, že se chovám spíš jako muž než žena a nemám z toho dobrý pocit. Jenže mám strach, že kdybych se chovala jinak, kolegové by mě automaticky začali vnímat jako tu slabší a přestali by mě respektovat. Co s tím?

Kateřina Ch.

BRAND24

Ústí nad Labem Aby vás muži v byznysu začali brát (zvláště v tak mužském oboru, jakým je stavebnictví), musela jste se začít chovat určitým způsobem. A v tom jste úspěšná, podařilo se, berou vás. Gratuluji! Pokud vám ale vaše stávající situace nevyhovuje, zkuste si nejdříve položit několik otázek. Nejdříve je důležité ujasnit si, co přesně vám vadí. Vadí vám některé prvky vašeho vnějšího mužského chování? Zašla jste v něm příliš daleko? Jste někdy až moc jako muž? Nelíbíte se v tom sama sobě? Jsou situace, kdy byste se chtěla více chovat jako žena? Je to možné? Píšete o svém strachu ze ztráty respektu. Riskujete tím hodně? Můžete si to někde nanečisto vyzkoušet? Možná se spíš jen bojíte, že svým mužským chováním ztrácíte své vnitřní prožívání ženství. Děje se to opravdu? Strhává vás vaše vnější role? Anebo je možné to oddělit? Zkuste si třeba říct: „Mužsky se chovám, abych obstála ve světě, kde platí převážně mužská pravidla. Ale je to jen hra navenek a uvnitř jsem stále stejná žena.“ Rovněž je dobré zamyslet se nad tím, zda vás okolí skutečně bralo jako ženskou, která ničemu nerozumí. Máte pro to x důkazů? Anebo jste to vy sama automaticky předpokládala a ve skutečnosti to byla vaše vlastní pochybnost o sobě a o svém ženství, kterou jste si projikovala do okolí? Už samotné zodpovězení těchto otázek by vám mohlo pomoci. Kromě toho můžete uvážit i následující návrhy: Prozkoumejte své rodinné vztahy. Úspěšné ženy v byznysu podle mé zkušenosti často nemají dostatečný přístup ke svým ženským kvalitám anebo je potlačují. Díky tomu nejsou dostatečně „ženské“, nebo si nejsou jisté samy sebou a svou ženskostí. Ve většině případů to pramení z jejich rodinného systému, respektive z jejich vztahu s matkou nebo její matkou, se kterými ne-jsou z různých důvodů v dostatečném spojení. Hrajte podle ženských pravidel. Dostala jste se do světa byz-nysu, kde převažují mužská pravidla. A byla jste nucena se přizpůsobit. Teď už tam jste. Nemusíte se přizpůsobovat, máte svoji pozici. Nepřišel čas, abyste přestala hrát jejich hru a začala hrát podle svých – ženských pravidel? Bude v tom lépe vám a navíc obohatíte svět byznysu ženským pólem. To pomůže byznysu samotnému, ale i ženám, které do něj přijdou po vás. Zvažte své pojetí slabosti. Možná je potřebné změnit svůj obraz a představu o síle a slabosti. Co je silnější? Kámen, nebo voda? Tvrdší je kámen. Ale nakonec zvítězí vždy voda. Možná jsou vaše ženské „slabosti“ vaší největší silou. Jaroslav Simon

psycholog a kouč**

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).