Menu Zavřít

Poslední rok školky se bude platit, zvažuje MPSV

30. 11. 2010
Autor: profit

Poslední rok mateřské školy by už neměl být zadarmo, hodlá navrhnout ministerstvo práce a sociálních věcí. Naopak větší podpory by se mělo dostat firemním školkám a sousedskému hlídání.

Foto: Luděk Vycpálek

Ministerstvo práce uvažuje, že zruší bezplatný poslední ročník mateřské školky. Také rodiče by měli platit víc za docházku svých dětí do školek. Na dnešní konferenci o podpoře rodin to v Poslanecké sněmovně řekla vedoucí odboru rodinné politiky ministerstva Kateřina Jirková. Poslední ročník školky zdarma podle ní nepřinesl žádný efekt a vyšší spoluúčast rodičů prý umožní zřizovatelům skolek získat peníze na navýšení kapacit.

Vyšší poplatek za školku by podle ní mohli rodiče hradit z rodičovského příspěvku. Současná výše poplatků, zhruba v rozmezí od 300 do 1000 korun měsíčně, je podle jejího názoru ve srovnání s ostatními zeměmi extrémně nízká. Zatím není jasné, od kdy by tato změna měla platit.

Zrušit bezplatný poslední ročník školky se pokoušela vládní novela školského zákona, kterou v minulém volebním období předkládala tehdejší Topolánkova vláda. Sněmovna ale tuto změnu nepodpořila.

Zmíněné změny připravuje ministerstvo v souvislosti s prací na novém zákoně o podpoře rodin s dětmi. Návrh nového zákona vychází z prorodinného balíčku, který v květnu 2009 jako poslanecký návrh předkládala tehdejší poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová a nynější premiér Petr Nečas. Proti původní předloze se ale liší, nebude v něm například dávka mužům na týdenní otcovské dovolené, a to kvůli nedostatku peněz. Nebude v něm ani daňová sleva 7200 korun měsíčně pro zaměstnavatele, kteří na částečný úvazek zaměstnají rodiče s dítětem do šesti let věku.

Naopak v něm bude například daňová podpora firemních školek. Zaměstnavatelům se budou daňově uznávat téměř všechny náklady, které s nimi budou spojené, a to i v případě, že školku nezřídí sami, ale využijí nabídku někoho jiného.

BRAND24

Zákon má rovněž zavést tzv. sousedské hlídání dětí. V případě, kdy rodič ve svém bytě nebo domě pečuje celý den o vlastní dítě, si bude moci vzít nejvýše tři svěřené děti. Toto hlídání nebude spadat pod živnostenský zákon a nebude pro něj nutné živnostenské oprávnění. Také částka, kterou si za hlídání řekne, nebude zákonem omezena.

Návrh zákona chce ministerstvo předložit vládě nejdéle do konce února příštího roku. Zákon by měl platit od ledna 2012.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).