Menu Zavřít

Poslední pozemky v centru Hradce chce několik investorů

19. 11. 2007
Autor: Euro.cz

V Královéhradeckém kraji v brzké době vyrostou nová obchodní centra za stovky milionů korun. Vhodné pozemky ve středu Hradce Králové ale docházejí. I proto se dvě firmy soudí o možnost stavět obchodní palác v tomto největším východočeském městě.

Královéhradecký kraj V Královéhradeckém kraji v brzké době vyrostou nová obchodní centra za stovky milionů korun. Vhodné pozemky ve středu Hradce Králové ale docházejí. I proto se dvě firmy soudí o možnost stavět obchodní palác v tomto největším východočeském městě.

Zatímco v předchozích letech vyrůstaly v Hradci Králové spíše supermarkety, nyní se doslova roztrhl pytel s luxusnějšími obchodními domy. Hned několik jich míří do centra města. Velké obchodní a sportovně-zábavní centrum s kancelářemi či hotelem bude zřejmě u fotbalového stadionu. Město nyní hledá nejvhodnějšího investora na lukrativní pozemky o rozloze přibližně osm hektarů. Jde o poslední tak rozlehlé území uvnitř městského okruhu, které je k dispozici pro investory.

Radnice však má podmínku, aby se investor podílel na chystané čtyřistamilionové rekonstrukci stadionu. Zájem již podle radnice projevily například firmy Hochtief, J&T a investoři z Nizozemska, Velké Británie, Libanonu či Izraele. „Tři až čtyři investoři mají vážný zájem,“ říká náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Vzniknout by zde mělo asi 25 tisíc čtverečních metrů obchodních ploch. Po případné změně územního plánu to může být až 45 tisíc metrů.

Obchodní soutěž by město chtělo vyhlásit ještě letos, nabídky by radnice mohla posuzovat na jaře příštího roku. Centrum stotisícového města zvelebí také několikapatrová obchodní pasáž Amádeus.

Snaha o převrat

Zájem developerů o výstavbu obchodních domů dospěl v jednom případě dokonce k nesmiřitelnému sporu. Letos v květnu totiž město vybralo investora pro hektarovou plochu U Koruny nedaleko železničního nádraží. Nový městský blok s obchody, byty, kancelářemi a parkovištěm za přibližně 1,45 miliardy korun by tam měla postavit slovenská HB Reavis, jež buduje velká administrativní centra ve své domovině. Boj o pozemky U Koruny ale nedávno u soudu napadla izraelská Plaza Centers, která v soutěži neuspěla.

Izraelci přitom tvrdí, že radnice poskytla bez svolení Evropské komise vítězné firmě nedovolenou veřejnou podporu při prodeji pozemků. Radnice to odmítá a argumentuje, že Slováci lépe vyřešili dopravní napojení paláce na sousední ulice. „Nabídka HB Reavis byla z hlediska urbanismu kvalitnější, její dopravní řešení bylo lepší a firma jasně stanovila cenu za pozemek. Domnívám se, že tento spor nemůžeme prohrát,“ míní Malíř. Stanovení ceny firmou Plaza podle něj jasné nebylo a mohlo být i důvodem k vyřazení nabídky.

Plaza se naopak domnívá, že návrh HB Reavis nesplnil požadavky soutěže a měl být vyřazen. „Cítíme se poškozeni. Nejsme přesvědčeni, že průběh tendru byl zcela čistý. Na naše námitky a výzvy k jednání město reagovalo urychleným podpisem smlouvy s HB Reavis,“ tvrdí projektový manažer Plaza Centers Czech Republic Petr Doležal.

Plocha bude pro investora k dispozici na přelomu let 2008 a 2009. A to v okamžiku, až město opraví sousední Riegrovo náměstí a plochu U Koruny tak nebude potřebovat pro provizorní točnu trolejbusů. Nová budova by mohla vyrůst do roku 2011.

Kasárna i terminál

V příštím roce by měl odstartovat dvoumiliardový projekt na oživení kasáren v Jičíně. Společnost Global Resources začne s rekonstrukcí sousedního hotelu Start.

Plány americké firmy počítají – vedle rekonstrukce hotelu, výstavby podzemního parkoviště a hotelu Linden Alley – také s přeměnou dalších částí bývalých vojenských kasáren na rozsáhlý komplex s byty, obchody, konferenčním centrem, hokejovou halou a sanatoriem. „Jsme dohodnuti se třemi manažerskými skupinami, jež potom budou desítky let areál provozovat. Provozovatele máme na všechno, s výjimkou sanatoria,“ tvrdí zástupce společnosti Global Resources Ernst Marterbauer.

Oba hotely má provozovat nejmenovaná, velice známá mezinárodní firma. Opravený Start otevře nejpozději v létě příštího roku.

Ještě do konce listopadu má být dostavěn nový dopravní terminál v Hradci Králové, který buduje firma Strabag. Původní rozpočet 300 milionů korun může být překročen o desítky milionů kvůli zpoždění a technickým nejasnostem v přípravě stavby. Hradec dosud žádné autobusové nádraží nemá, autobusy odjíždějí z provizorních stání před vlakovým nádražím a z panelové plochy U Koruny. Po dokončení terminálu stavbaři také upraví nedaleké Riegrovo náměstí před nádražím Českých drah.

Obchody a byty místo textilky a mlékárny

V Královéhradeckém kraji se horečně budují i byty, když jenom v prvním pololetí letošního roku bylo dokončeno 638 nových bytových jednotek. To je o 161 bytů více než ve stejném období loňského roku. Lidé se přitom stěhují především do rodinných domů. Stoupl také počet zahájených staveb bytů na 920 ze 700 jednotek a očekává se, že stavební boom bude pokračovat.

Bytová zástavba a obchody nahrazují též staré a nevzhledné tovární areály. V Hradci Králové zkrášlí bývalou textilní továrnu a přilehlé pozemky v centru města parkovací dům, zbylou část chce radnice nabídnout investorům. Cílem města je vytvořit v lokalitě typicky městkou zástavbu. „Chceme, aby toto dosud mrtvé místo ožilo a dostalo městský charakter se vším všudy. Mohly by tam být například obchody i byty,“ prohlašuje náměstek primátora Josef Malíř. Již dříve město koupilo bývalou továrnu Vertexu, kterou chce přebudovat na městskou knihovnu. Firma Stako zase přestavuje objekt Nálepkových kasáren v centru města na luxusní byty a hotel.

BRAND24

Na místě opuštěné mlékárny developerská společnost Eube připravuje výstavbu objektu s byty, kancelářemi, obchody a parkovacím domem. Do konce příštího září zde hodlá dokončit 149 bytových jednotek za 410 milionů korun. Řadu bytů ve výstavných domech buduje nebo chystá rovněž skupina Orco. V krajském městě se týká rezidenčního projektu se stovkami bytů nazvaného Plachta a stovka komfortních bytů vzniká též v horském středisku ve Špindlerově Mlýně.

Letos již také skončila výstavba Domova Dědina v Opočně, ústavu pro mentálně postižené ženy, který dosud sídlil v nevyhovujících prostorách bývalého kláštera. Vznikly též moderní domky na čtyřech místech kolem Opočna, jejichž vybudování přišlo na 163 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).