Menu Zavřít

Poslanci smetli veto ke směrnici REACH

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidentské veto novely zákona o chemických látkách.

Tato novela se týká zavádění evropské směrnice o chemických látkách REACH. Prezident Václav Klaus zákon vetoval v srpnu s tím, že ho považuje za koncepčně chybný a s ohledem na možné přínosy i neúměrně nákladný.

DT24

Klaus již dříve o směrnici REACH prohlásil, že je to nejděsivější věc, která v Unii vznikla. „Souvislost s ochranou zdraví a bezpečím občanů je přitom přinejmenším velmi sporná,“ odůvodnil prezident své rozhodnutí. Ministr životního prostředí Martin Bursík přijetí zákona přivítal. „To veto bylo zcela nesmyslné – systém nakládání s chemickými látkami, známý jako REACH, platí v celé Unii přímo, protože je dán nařízením. Novela zákona pouze uvádí českou legislativu do reality existence REACH,“ uvedl.

Cílem směrnice je shromáždit všechny dostupné informace o zhruba 30 tisících chemických látkách, které jsou na evropském trhu. Existující látky musí být registrovány během následujících jedenácti let. Svaz chemického průmyslu již dříve odhadl, že pro tuzemské firmy přinese splnění směrnice náklady až 11 miliard korun. (Více o směrnici psal Profit například v čísle 22/2008.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).