Menu Zavřít

Poslanci kývli na šrotovné

15. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Poslanci dnes schválili návrh protikrizových opatření, mezi které patří i tzv. šrotovné. Dalšími body jsou zrychlení odpisů či prodloužení doby pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Autor: Martin Siebert

Schválený návrh je výsledkem dohody sociálních a občanských demokratů. Podle pozměňovacího návrhu exministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) se bude šrotovné ve výši 30 tisíc korun vyplácet při nákupu vozidla s cenou do půl milionu korun. Nabyvatel však musí vlastnit a nechat zlikvidovat automobil starší deseti let.

BRAND24

Při nákupu vozu na alternativní pohon, jako je elektromobil, automobil s hybridním motorem nebo na stlačený plyn, bude šrotovné dvojnásobné a limit na cenu kupovaného vozu 700 tisíc korun.

Zájemci budou o příspěvek žádat Státní fond životního prostředí. Vztahovat se bude pouze na občany, nikoli firmy a podnikatele. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka motivační příspěvek zavedlo již deset evropských zemí a má pozitivní vliv nejen na produkci našich automobilek, ale i českých dodavatelů skupin, dílů a příslušenství vozidel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).