Menu Zavřít

Portfolio obložené dřevem

13. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Nákup lesní půdy je jedním ze způsobů, jak mít stabilní dvouciferné výnosy

Po neustálé volatilitě finančních trhů v posledních měsících je snadné si představit přitažlivost investice, která se nepohybuje ve shodě s akciovým a dluhopisovým trhem. Nákup lesní půdy je jedním ze způsobů, jimiž šéfové penzijních a nadačních fondů diverzifikovali své podíly, aby je vymanili z trendů finančních trhů, a ještě k tomu dosahovali velmi stabilních dvouciferných výnosů. Lesní půda však byla většinou mimo dosah individuálních investorů, protože k nákupu podílů jsou třeba miliony dolarů.
Vstupte do indexového fondu Claymore/Clear Global Timber. Jde o nový fond, obchodovaný na burze, který investuje do akcií společností, které se na světě nejvíce exponují v investicích do lesní půdy. Exponovanost zvyšuje tím, že nezvětšuje váhu 27 akcií v portfoliu podle tržní kapitalizace, ale skutečné výměry, kterou společnosti vlastní. Taková obyčejná verze hry s lesní půdou není natolik účinným způsobem diverzifikace, jaký mohou využívat větší hráči, ale není špatná. Hodnoty lesní půdy se v posledních dvaceti letech pohybovaly shodně s akciovým indexem Standard & Poor’s 500 asi 36 procent času. Dřevařský a papírenský index Dow Jones World Forestry & Paper, užitečný zástupce fondu Claymore, je ve shodě s S&P asi 59 procent času. Takže asi 40 procent času se dřevařské akcie pohybovaly jedním směrem, přičemž širší trh opačným. Vzhledem ke své větší váze vycházející z výměry by se měl indexový fond Claymore shodovat ještě méně s náhlými výkyvy trhu.
Dalším lákadlem je nízká cena dřevařských akcií. Poměr ceny k účetní hodnotě odpovídá v současnosti u portfolia indexového fondu zhruba 60 procentům poměru u průměrných amerických akcií. V případě jednoho měřítka výnosnosti, poměru ceny k peněžnímu toku, to vypadá ještě lépe, protože indexový fond je 80 procent pod nominále průměrných akcií. Třebaže ceny lesní půdy neklesly, akcie papírenských a dřevařských společností spadly z důvodu obav o bytovou výstavbu a americkou ekonomiku. „Kácení stromů kvůli dřevu na výstavbu domů je jen malou částí toho, na co je lesní půda využívaná,“ uvádí Andrew Corn, generální ředitel společnosti Clear Indexes, jež sestavila index, který fond Claymore sleduje, „dřevo se používá za prvé na obaly, za druhé k výrobě papíru a pak jako stavební dříví. Dřevařské společnosti jsou také většinou světovými hráči. Vždyť jen Čína plánuje, že v příštích 30 letech postaví 50 měst velkých jako Londýn. Bude potřebovat spousty dřeva.“ Tři nejvýznamnější podíly indexového fondu tvoří International Paper se sídlem v USA a brazilské společnosti Votorantim Celulose e Papel a Aracruz Celulose. Penzijním fondům se na lesní půdě oproti dřevařským akciím líbí její relativně stálá hodnota. Když ceny stavebního dříví klesají, lesnické firmy mohou pozdržet kácení a během té doby se hodnota stromu, který dále roste, zvětšuje. „Zůstane-li strom v zemi o rok déle, je jej více a jeho kvalita se zvýší,“ poznamenává Jerry Miccolis, finanční poradce z Morristownu z New Jersey, který investuje do dřevařských akcií, „lesnické firmy si mohou dovolit čekat, až se cenový cyklus dostane do fáze, která jim vyhovuje.“ Běžný strom ročně naroste o sedm procent a stálé výnosy z lesní půdy v posledních dvaceti letech činily dvojnásobek tohoto přírůstku.
Další novou možností pro investory, kteří se chtějí exponovat v investicích čistě do lesní půdy, je realitní investiční trust Wells Timberland. Tento veřejně neobchodovaný trust nakupuje přímo a minimální podíl činí pět tisíc dolarů. Není plně investovaný, a proto nemá historii výnosnosti. Pokud se rozhodnete k nákupu podílu, budete muset peníze investovat nejméně na pět let. Za svou investici budete rovněž muset zaplatit předem značné poplatky ve výši deseti procent.

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).