Menu Zavřít

Poradna: Hlídejte si spotřebiče

22. 6. 2015
Autor: archiv

Doslechl jsem se, že je potřeba ve firmě provádět jednou za čas revize spotřebičů. Je to pravda? Martin H., Beroun

Každá firma i živnostník jsou ze zákona povinni zajišťovat pravidelnou kontrolu stavu technických zařízení, která používají při výkonu své činnosti, z hlediska jejich bezpečnosti. Pravidelné revize je nutné provádět především u elektrických spotřebičů a elektroinstalací, dále u plynových a zdvihacích zařízení, tlakových nádob a v neposlední řadě hromosvodů.

Revizi je nutné provést vždy při nové instalaci zařízení či úpravě jeho funkčnosti a dále pokaždé před uplynutím zákonné lhůty. U elektrických spotřebičů činí tato lhůta obvykle dva roky (PC, TV, dataprojektor, chladnička).

Zařízení, která jsou více náchylná k opotřebení (prodlužovačka, elektrická vrtačka, rychlovarná konvice), je nutné revidovat jedenkrát ročně. Elektrické kabely a rozvody, zásuvky a osvětlení je potřeba kontrolovat každých pět let. Pokud jsou však zařízení vystavena vysokému teplu, vlhkosti či jinému extrémnímu prostředí, je nutné revize provádět častěji. Revize smí provádět výhradně oprávněný revizní technik. Jeho úkolem je technická zařízení zkontrolovat a podat revizní zprávu o jejich stavu. Za řádné odvedení této činnosti je osobně odpovědný, neodpovídá ovšem za případnou opravu poškozených zařízení.

V případě, že se o správu vaší provozovny stará poskytovatel facility services, bude pravděpodobně zajišťování revizí součástí těchto služeb a odpovědnost za jejich řádné a včasné provedení bude na něm. Pokud by revize nebyly prováděny v souladu se zákonem, hrozí ze strany orgánů státního dozoru pokuta až do výše dvou milionů korun. Navíc pokud by v důsledku nesprávného fungování nezrevidovaného zařízení vznikla škoda, mohla by vám následně pojišťovna krátit pojistné plnění.

BRAND24

Pokud by si tedy například zaměstnanec popálil ruku kvůli poškozené rychlovarné konvici nebo kvůli její závadě vyhořela kancelářská budova, tyto náklady ponesete vy. V případě office center je ještě nutné podotknout, že za revize technických zařízení ve společných prostorách zpravidla odpovídá jejich správce. U zařízení, která jsou ve vlastnictví nájemce, musí pravidelnou revizi zajistit on sám.

Autor je projektový manažer Cofely Facility Services

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).