Menu Zavřít

PORADNA

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Lze leasing využít pro financování strojů a zařízení? Jak se liší oproti bankovnímu úvěru, jaké má výhody? Leasing je jedním z nejoblíbenějších finančních nástrojů právě pro financování strojů, zařízení a investičních celků. Základní rozdíl oproti bankovnímu úvěru spočívá ve vlastnictví pořizovaného stroje.

Lze leasing využít pro financování strojů a zařízení? Jak se liší oproti bankovnímu úvěru, jaké má výhody?

Leasing je jedním z nejoblíbenějších finančních nástrojů právě pro financování strojů, zařízení a investičních celků. Základní rozdíl oproti bankovnímu úvěru spočívá ve vlastnictví pořizovaného stroje. Zatímco při financování úvěrem je klient ihned majitelem, v druhém případě je do skončení leasingové smlouvy majitelem leasingová společnost.

Výhodou leasingu je, že splátky jsou za podmínek stanovených zákonem daňově uznatelným nákladem. Leasing nepředstavuje účetně zvýšení zadluženosti podniku, neboť vzniklý závazek se neprojeví v rozvaze podniku jako položka zvyšující cizí zdroje. Také poplatky spojené s vedením smluv jsou při splnění zákonných podmínek daňovým nákladem.

BRAND24

Jednou z možností, jak porovnat výhodnost leasingového nebo úvěrového financování, je metoda čisté výhody leasingu. Při aplikování této metody jde o porovnání čisté současné hodnoty investice financované leasingem a financované z úvěru. Platí-li, že čistá současná hodnota investice financované leasingem je větší než čistá současná hodnota investice financované z úvěru, je výhodné pořídit majetek formou leasingu.

Důvodem popularity leasingu je fakt, že ve srovnání s pořízením majetku na úvěr je tento způsob pořizování majetku administrativně méně náročný. K sepsání leasingové smlouvy obvykle stačí účetní závěrka za minulé roky a někdy též mezitímní účetní závěrka aktuálního roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).