Menu Zavřít

Poradna

11. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Ocitla jsem se v situaci, s níž si nevím rady. Donedávna celý můj svět tvořila má práce, která je mimochodem moc zajímavá, takže mě zcela pohltila. Neměla jsem čas na nic jiného, vlastně jsem ho ani nechtěla mít. Mé povolání je zároveň mým největším koníčkem. Díky svému nasazení a ambicím v něm dosahuji úspěchů.

Ale: Do mého života vstoupil muž. Máme mezi sebou krásný vztah, a on mě požádal o ruku. Problém je, že mě nepřijímá jeho dcera Alena z prvního manželství, kterou má ve své péči. Je jí 8 let, její matka zemřela před dvěma lety. S výchovou mému partnerovi pomáhá babička, tedy jeho matka. Svého partnera opravdu miluji a nechci o náš vztah přijít. Ale co Alena? Je možné, abych jí nahradila matku? Navíc nemám žádné výchovné zkušenosti. Opravdu nevím jak se rozhodnout.

Žaneta, 35 let

BRAND24

Ve Vašem životě se otevírá nový rozměr, vlastně dva rozměry. Partnerství a mateřství. Obvykle nadcházejí v přirozené posloupnosti, Vám se však dostalo obou naráz. Je přirozené, že si nevíte rady. Z Vašeho dopisu jsem získala dojem, že jste cílevědomá žena, která je zvyklá se rychle rozhodovat a za svá rozhodnutí nést zodpovědnost. Rychle rozhodovat se však můžete jen v situacích, které jsou Vám známé a v nichž máte dostatek informací a zkušeností. Vaše sebejistota v zaměstnání a nejistota v osobním životě jsou protiklady jen zdánlivé. Jde o rozhodnutí, které může změnit celý Váš život, a proto si dejte na čas. Proberte s partnerem své pocity a obavy, řešení pak můžete hledat společně. Alenu se nejprve pokuste více poznat. Místo schůzek ve dvou, plánujte zajímavý program pro všechny tři. Pokud se rozhodnete pro sňatek, berete si nejen partnera, ale i jeho dceru. Takže i ji musíte dobře poznat, a ona musí poznat Vás. A to chce čas. Nemyslete na to, že byste jí měla nahradit matku. Zůstaňte sama sebou a umožněte totéž i Aleně. Dejte Vašemu nově vznikajícímu vztahu šanci rozvinout se v jedinečné formě, která nemusí nutně zapadnout do šablony matka-dcera. Může se stát, že Vaše dilema najednou zmizí a všichni tři přirozeným způsobem dojdete k přesvědčení, že teď je ten správný čas vytvořit novou rodinu.

Vaše dotazy pro psycholožku Lenku Machačovou posílejte na níže uvedenou adresu nebo e-mail: Týdeník Profit Rubrika „Styl“ - poradna Vinohradská 1511/230, 100 00 Praha 10 e-mail: styl@profit.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).