Menu Zavřít

Populistické sliby jsou nebezpečné

4. 9. 2006
Autor: Euro.cz

H L A S Y Č T E N Á Ř Ů Svaz průmyslu a dopravy považuje Paroubkovou vládou projednaný návrh státního rozpočtu na rok 2007 za nekoncepční. Zásadně přitom odmítá návrh se schodkem 88 miliard korun. Jako zástupce zaměstnavatelů a podnikatelů dlouhodobě upozorňujeme na hrozivý růst mandatorních výdajů, který svazuje vládě ruce a neumožňuje jí investovat do prorůstových faktorů.

H L A S Y Č T E N Á Ř Ů

Svaz průmyslu a dopravy považuje Paroubkovou vládou projednaný návrh státního rozpočtu na rok 2007 za nekoncepční. Zásadně přitom odmítá návrh se schodkem 88 miliard korun.

Jako zástupce zaměstnavatelů a podnikatelů dlouhodobě upozorňujeme na hrozivý růst mandatorních výdajů, který svazuje vládě ruce a neumožňuje jí investovat do prorůstových faktorů. Odstupující kabinet již v dubnu věděl, že hrozí zvýšení deficitu státních financí a přesto prosadil ve sněmovně zákony, které tuto situaci ještě zhoršily. Podle připraveného rozpočtu by se tak přes předpokládaný růst příjmů o 51 miliard Kč měly - vůbec poprvé za posledních 16 let - snížit ostatní výdaje, což jsou mimo jiné prostředky na vědu a výzkum, kulturu nebo školství.

Svaz průmyslu a dopravy vychází z toho, že návrh rozpočtu připravila odstupující vláda, a je zřejmé, že to již nebude tento kabinet, který bude rozpočet sněmovně nakonec předkládat. Podstatně větší význam by měl státní rozpočet, který by předložila nově ustavená vláda. Tedy ta, která za jeho plnění ponese odpovědnost.

Podnikatelé a zaměstnavatelé potřebují, aby se co nejdříve vyřešily kompetence, čili aby se ustavila nová vláda. Tento krok je důležitý i proto, že Česká republika musí dostát svým mezinárodním závazkům a plnit termíny schválené například v rámci Evropské unie. Ukazuje to i výčet úkolů pro třetí čtvrtletí, který odstupující vláda schválila zároveň s návrhem rozpočtu.

Z připraveného rozpočtu odstupující vlády vyplývá, jak nebezpečné jsou nezodpovědné sliby a populistické předvolební kroky. Povinné sociální výdaje státního rozpočtu se mají v roce 2007 oproti letošku zvýšit o 69 miliard korun (!), což by bylo zhruba o 17 procent více než ve státním rozpočtu pro rok 2006. V posledních měsících před volbami schválila Poslanecká sněmovna např. zvýšení rodičovského příspěvku, růst porodného, doplatek na bydlení, příspěvek na školní pomůcky (pastelkovné) a tak dále.

Svaz průmyslu rovněž zásadně odmítá způsob, jakým chce odstupující kabinet snížit rostoucí deficit státních financí. Zvažované změny teprve nedávno přijatých zákonů vedou ke zvýšení nestability právního prostředí a zároveň svědčí o nepromyšlenosti a nepřipravenosti těchto zákonů.

Odstupující vláda zároveň navrhuje změny odvodů na nemocenské pojištění, přestože poslední úpravu zákona o nemocenském pojištění prosadila proti vůli zaměstnavatelů, odborníků i Senátu teprve nedávno.

BRAND24

Svaz průmyslu a dopravy původně změnu způsobu odvodů odmítal, ale nakonec souhlasil výměnou za to, že se pro podnikatelské subjekty výrazně sníží odvod pojistného ze 3,3 na 1,4 procenta vyměřovacího základu.

Nová zákonná úprava platí od 1. ledna 2007 a zaměstnavatelé se na ni nyní za cenu nemalých administrativních nákladů připravují. Další neuvážená a neprojednaná změna je pro ně naprosto nepřijatelná.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).