Menu Zavřít

Populistická a demagogická hesla místo jednání

2. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Demonstrací o předminulém víkendu se odbory bohužel odklonily od věcného a konstruktivního jednání v zájmu budoucnosti České republiky a přešly do roviny populistických a demagogických hesel. Ani v projevech, ani v písemných výtkách odborářů, které připravili pro zákonodárce, nenašla Unie malých a středních podniků náznak pochopení celého smyslu reformy.

Demonstrací o předminulém víkendu se odbory bohužel odklonily od věcného a konstruktivního jednání v zájmu budoucnosti České republiky a přešly do roviny populistických a demagogických hesel.

Ani v projevech, ani v písemných výtkách odborářů, které připravili pro zákonodárce, nenašla Unie malých a středních podniků náznak pochopení celého smyslu reformy. Místo fundované diskuze o parametrech nutných změn ve veřejných financích České republiky se proto jedná o politický text se snahou zavděčit se úzké skupině veřejnosti.

Příkladem budiž protest proti plánovanému snížení daně z příjmu právnických osob: odbory tvrdí, že není nutné podléhat tlaku mezinárodní daňové soutěže. Tato argumentace obchází podstatu problému: daň z příjmu přímo podvazuje ekonomickou aktivitu a snižuje proto celkový národní blahobyt. Snížení této daně není žádným ústupkem, nýbrž zásadní pobídkou všem občanům k samostatné tvůrčí činnosti - ta jediná může zajistit hospodářský růst. V této souvislosti je dobré zopakovat, že pro většinu zahraničních investorů je rozhodujícím hlediskem celkové podnikatelské prostředí a dostatek kvalifikované pracovní síly.

BRAND24

Unie malých a středních podniků, jak už to učinila dříve, chce podpořit celkový záměr vlády ozdravit veřejné finance. Oceňujeme zejména rozpočtově konzervativní přístup k celému návrhu, kdy současný rozpočtově neutrální návrh skýtá jistou šanci, že rozpočtový dopad bude více pozitivní. Vláda by měla znovu zvážit úpravu některých parametrů reformy - například v zásadě nelogické stanovení stropu uznatelnosti úroku jako daňového nákladu do výše pouhých šesti procent, což je jednoznačně diskriminační opatření vůči malým a středním podnikům.

Unie malých a středních podniků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).