Menu Zavřít

Populární je ibalgin

29. 5. 2012
Autor: profit

Ve výrobě a prodeji léků v Rumunsku rozsáhle působí česká farmaceutická společnost Zentiva. Provozuje v Bukurešti výrobnu, z níž jdou léky i do dalších evropských zemí. Ročně tento závod vychrlí až téměř 50 milionů balení léků.

Foto: Zentiva

Česká farmaceutická společnost Zentiva působí na rumunském trhu od roku 2009. Za tři roky se tam vyšvihla na špici v prodeji generik. S dvanáctiprocentím podílem z hlediska finanční hodnoty je v tomto segmentu jedničkou rumunského trhu.

V balkánské zemi má přitom i vlastní výrobnu. Závod v Bukurešti má výrobní kapacitu až 100 milionů balení léků ročně – tablet a injekčních roztoků. V současné době zatím vyrobí za rok 48 milionů krabiček léků. Do rok 2016 chce zvýšit výrobu o 50 procent. Továrna dává práci 400 lidem.

Každá osmá krabička léků

je od Sanofi

Zentiva působí v Rumunsku jako součást nadnárodní skupiny Sanofi. K této skupině se v Rumunsku připojily v roce 2010 také značka Nepentes s dermatokosmetikou a loni společnost Genzyme s biotechnologiemi a léky na vzácná onemocnění.

Vznikla tak supersilná formace, která ovládla pulty rumunských lékáren a jejíž loňský tržní podíl vyjádřen v penězích byl 1,2 miliardy nových rumunských lei. Rumunům předložila skupina kompletní nabídku léků. „Vytvořila portfolio složené zvíce než 400výrobkův ohromných množstvích. Každá osmá krabička léků prodaných v Rumunsku pochází z výroby Sanofi, a to buď vyrobených přímo v Rumunsku nebo v některém z dalších 81 výrobních závodů ve 32 zemích včetně České republiky. Značky, jako je například prostředek Ibalgin, jsou na místním trhu velmi populární,“ podotýká Libor Kytýr, ředitel komunikace Zentiva pro ČR a SR..

Jedněmi z nejprodávanějších léků na rumunském trhu jsou výrobky Antinevralgic a No-Spa, což jsou volně prodejné léky vyráběné přímo v balkánské zemi.

Český výrobce generik však narazil i na problémy. „V Rumunsku Zentivu trápí dlouhé lhůty splatnosti, i víc než 240 dní. Dalším problémem je například nepředvídatelnost legislativních změn, ke kterým někdy dojde i dvakrát za měsíc,“ uvádí Libor Kytýr.

Továrna slaví padesátiny

Léky vyrobené v bukurešťské továrně jsou dodávány nejen na samotný rumunský trh, ale i do dalších evropských zemí – do Německa, Velké Británie, Itálie, Švýcarska a Francie. Firma plánuje, že do roku 2015 bude exportovat 30 procent výrobků z rumunského závodu do jiných států. Továrna, kterou dnes Zentiva využívá, přitom patří k rodinnému stříbru mezi rumunskými podniky. Jeho historie začala už v roce 1962 a letos tedy slaví padesáté narozeniny.

CONTENT24

Léky za miliony

Pokud jde o celou skupinu Sanofi v Rumunsku (včetně generik Zentiva a výrobního závodu), zaměstnává tato formace 800 lidí. Je jedničkou tamějšího trhu z pohledu finanční hodnoty s podílem 8,5 procenta, což odpovídá sumě 275 milionů eur za rok. Co se týče obchodu s generiky – tedy segmentu Zentivy – v tom je česká značka z pohledu finančním hodnoty jedničkou trhu s tržním podílem 12,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).