Menu Zavřít

Poplatky za mýtné vynesly víc peněz

8. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Automobiloví dopravci zaplatili v uplynulém roce na elektronickém mýtném o 578 milionů korun více než předloni, celkem 6,14 miliardy.

Sdělil to David Šimoník, zástupce firmy Kapsch, která systém postavila a pro stát spravuje. Elektronický mýtný systém v Česku funguje přesně dva roky. Téměř po všechny měsíce mýtné vynášelo meziročně více peněz, ke konci roku se však růst kvůli krizi zpomalil. Na letošek očekávají odborníci stagnaci či pokles.

BRAND24

V uplynulém roce se zvýšil i počet registrovaných vozidel v systému. Koncem roku 2007 bylo v systému zhruba 250 tisíc vozidel, koncem roku 2008 to bylo 370 tisíc. Mýtná povinnost se vztahuje na kamiony o hmotnosti 12 tun a těžší. Záměrem ministerstva dopravy je rozšířit povinnost i na malé nákladní vozy od 3,5 tuny; zamýšlený termín 1. leden letošního roku se však kvůli legislativnímu procesu nestihl.

Další osud mýtného pro malé náklaďáky mají nyní v rukou poslanci hospodářského výboru sněmovny, kteří se budou problémem zabývat v polovině ledna. Jako nejpravděpodobnější další termíny rozšíření mýtného připadají v úvahu polovina letošního roku nebo začátek roku 2010.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).