Menu Zavřít

Pomoc začínajícím podnikatelům

19. 7. 2004
Autor: Euro.cz

NEJEN SLEVY NÁJEMNÉHO Vysoké vstupní náklady na vytvoření firmy odrazují hned na začátku řadu zájemců o podnikání. Pomoci mohou takzvané podnikatelské inkubátory. Jak využít nápadů šikovných lidí a jejich chuti pustit se do podnikání, pokud oni sami nemají dostatek peněz nebo odvahy?

NEJEN SLEVY NÁJEMNÉHO

Vysoké vstupní náklady na vytvoření firmy odrazují hned na začátku řadu zájemců o podnikání. Pomoci mohou takzvané podnikatelské inkubátory.

Jak využít nápadů šikovných lidí a jejich chuti pustit se do podnikání, pokud oni sami nemají dostatek peněz nebo odvahy? Města nabízejí rodícím se podnikatelům umístění do „chráněného“ prostředí inkubátoru. Do doby, než se podnikatel stane dostatečně silným a samostatným.

BRAND24

PRO PODNIKATELSKÉ KOJENCE Podnikatelský inkubátor je především budovou, kterou město dalo k dispozici začínajícím podnikatelům. Nájemníkem se může stát každý, kdo splní určité vstupní podmínky. Mezi ně patří zejména předložení kvalitního projektu. Co to v praxi znamená? Kromě zajímavého obsahu musí být realizovatelný, schopný uplatnění v praxi a přinášet zisk. Inkubátory ale často pomáhají i těm, kteří „pouze“ mají zajímavý nápad a chtějí poradit, jak ho nejlépe realizovat. Odborníci poradí, jak sestavit podnikatelský záměr nebo jak zajistit jeho financování. Pak se začínající firma může těšit především z výhod nájemného, které je často výrazně nižší než běžné komerční v dané lokalitě. Budova se totiž většinou nachází mimo cenově nejdražší centrum města, navíc město jako její vlastník nechce na nájmu vydělávat, ale jen zaplatit náklady spojené s nájmem a počáteční náklady související s postavením nebo rekonstrukcí budovy. Kromě nájemného lze ušetřit i na mnoha dalších službách, jejichž finanční náročnost si mnozí začínající podnikatelé předtím ani neuvědomují. Nemusejí investovat do vlastní kopírky, vlastní počítačové sítě, vlastního zabezpečení objektu, vlastní sekretářky, uklízečky nebo účetní - vše lze sdílet s dalšími nájemci inkubátoru. Inkubátory využívají hlavně výrobní (především strojírenské a stavební), přepravní a technologické firmy. Nehodí se většinou pro služby spočívající přímo v prodeji desítkám nebo stovkám řadových zákazníků denně, jako je například pekařství, čistírna oděvů apod. Budovy inkubátorů jsou totiž často na okrajích měst nebo v dříve zanedbaných a širší veřejnosti nepříliš atraktivních lokalitách. I firmy jako pekárny nebo čistírny přesto mohou inkubátory využít pro své výrobní nebo servisní služby. Jsou i výjimky - například inkubátor v Moravských Budějovicích má vzniknout přímo přestavbou dvou budov na centrálním náměstí. ODPOJENÍ OD PŘÍSTROJŮ

Těšit se z výhod inkubátoru ale nelze věčně. Délka působení v něm je většinou omezena časově (často tři roky od zahájení podnikání) nebo ziskovostí podnikatele. Dosavadní praxe ukazuje, že se lze dohodnout: když například firma ani po třech letech ještě není zisková, ale je na dobré cestě, nikdo ji z inkubátoru nevyhazuje. Úměrně délce působení v inkubátoru však klesá počet výhod, které firma může využívat. Nevýhodou umístění začínající firmy do inkubátoru však paradoxně může být právě ono měkčí prostředí s řadou slev. Riskování totiž patří k podnikání a pokud firma není nucena od začátku působit ve zcela tržním prostředí, může pro ni konec výhod znamenat nepříjemnou konfrontaci s realitou a zvýšení nákladů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).