Menu Zavřít

Pomalé změny k lepšímu

2. 1. 2006
Autor: Euro.cz

PRÁVO Tuzemský právní řád čeká letos další posun směrem ke standardu běžnému v zemích Evropské unie. I nadále však s velkou pravděpodobností půjde o pomalé a postupné změny, zvláště když činnost sněmovny ochromí na několik měsíců předvolební boj.

PRÁVO

Tuzemský právní řád čeká letos další posun směrem ke standardu běžnému v zemích Evropské unie. I nadále však s velkou pravděpodobností půjde o pomalé a postupné změny, zvláště když činnost sněmovny ochromí na několik měsíců předvolební boj. Vyloučeny bohužel nejsou ani různé legislativní zmetky a nedokonalosti, takže narychlo přijaté zákony se možná opět budou hned narychlo předělávat.

Přesto se však podnikatelé mohou těšit na posun k lepšímu. Nový zákon o veřejných zakázkách, který má vstoupit v účinnost 1. března, má omezit možnost korupce a přispěje k větší transparentnosti při zadávání zakázek. Počítá například s tím, že výběrové řízení na veřejnou zakázku již nebude možné směřovat na jednu konkrétní firmu. Rozšíří se také možnosti elektronického zadávání zakázek.

Dlouho očekávanou novinkou je také takzvaný koncesní zákon. Na celostátní úrovni upravuje to, co v regionech mnohdy již úspěšně funguje - spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Soukromé firmy by mohly financovat například dopravní stavby, projekty ve školství či sociální péči. Cílem je, aby daňoví poplatníci získali lepší a kvalitnější služby za nižší náklady. Koncesní projekty se zpravidla plánují na 15 až 20 let. Vyznačují se tím, že určitou míru rizika spojenou s provozem přenášejí na dodavatele. To je odlišuje od veřejných zakázek.

Blíží se i rychlejší konkurzy. Sněmovna totiž projednává nový insolvenční zákon, po němž odborná veřejnost i podnikatelé volají již několik let. Nová norma nahradí dosavadní zákon o konkurzu a vyrovnání. Má přinést další posílení věřitelských práv, především díky institutu takzvaného věřitelského konkurzu. Novinkou by mělo být rovněž - podobně jako se tomu již stalo u obchodních rejstříků - zavedení lhůt pro určité úkony. To by mělo vést k podstatnému urychlení konkurzních řízení, která v současnosti trvají až několik let. Příjemnou změnou má být také větší informování veřejnosti (a především účastníků řízení) o provedených úkonech a aktuální fázi jednotlivých konkurzů. K tomu má sloužit takzvaný insolvenční rejstřík, který vznikne v elektronické podobě. Návrh také rozšiřuje možnosti jak naložit s upadající firmou. Dosud byla téměř jediným způsobem řešení konkurzu likvidace společnosti, protože institut vyrovnání byl příliš složitý a prakticky se nevyužíval. Nově by se teď mělo uvažovat hlavně o reorganizaci.

BRAND24

Směrem ke standardům běžným v zemích Evropské unie míří také nový správní řád, podle kterého se úřady mají řídit už od 1. ledna. Díky očekávané novele živnostenského zákona mají být od května jednodušší také kroky při zahájení podnikání -místo dosavadního obíhání několika úřadů postačí zájemcům vyplnit jediný formulář na jediném místě.

Vedle pozitivních změn nelze přehlédnout ani řadu předpisů, kterými současná sociálnědemokratická vláda udržuje či dokonce ještě zvyšuje dosavadní roli státu. Největší vlnu kritiky vzbuzuje vládní návrh nového zákoníku práce, který sice obsahuje několik dobře míněných změn směrem k větší pružnosti pracovního trhu, v praxi však zachovává až příliš nerovnoměrné postavení zaměstnavatele vůči zaměstnancům. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).