Menu Zavřít

Pomáháme firmám najít partnery v Evropské unii,

31. 3. 2003
Autor: Euro.cz

říká ředitelka Euro Info Centra Praha Marie Pavlů Informační systém pro vyhledávání obchodních aktivit a partnerů se postupně vyrovnává se zeměmi EU. Velkým přínosem jsou databáze a informace, které lze hledat v Euro Info Centrech (EIC). Co vše mohou podnikatelé v Euro Info Centrech najít?

říká ředitelka Euro Info Centra Praha Marie Pavlů

Informační systém pro vyhledávání obchodních aktivit a partnerů se postupně vyrovnává se zeměmi EU. Velkým přínosem jsou databáze a informace, které lze hledat v Euro Info Centrech (EIC).

Co vše mohou podnikatelé v Euro Info Centrech najít?

Centra jsou schopna podávat informace a poskytovat poradenství o zemích Evropské unie, jejich podnikatelském prostředí, daních, clech, legislativě, evropských programech a projektech. Zprostředkovávají též kontakty mezi firmami v České republice a zahraničí. Odpovídají i na komplikované konkrétní dotazy týkající se především Evropské unie a podnikání. Aktivity EIC jsou zaměřeny i na budoucí příjemce nejrůznějších podpor. Seznamují s možnostmi, informují o podmínkách projektů a programů a pořádají vzdělávací semináře.

Jak je tento projekt financován?

Rozpočet programu na celé období do roku 2005 je pro všechny země 450 milionů eur. Je třeba však říci, že Evropská komise neposkytuje přímé finanční dotace, program podpory je zaměřen obecně na odstranění překážek pro rozvoj podnikání - na zvýšení informovanosti, vzděláváním a přípravou na nový rozšířený evropský jednotný trh.

Na co jsou zaměřeny vaše aktivity v tomto roce nejvíce?

V roce 2003 budou aktivity Euro Info Center zaměřeny přednostně na přípravu pro vstup ČR do EU. Například EIC Praha zodpovědělo v roce 2002 přibližně 2800 otázek, z nichž asi jedna třetina představovala rozsáhlé rešerše pro danou oblast.

Na co se nejvíce podnikatelé ptají?

Nejvíce dotazů se týká vyhledání vhodných obchodních partnerů, dále legislativy, možností podpory podnikání, cel, daní apod. Uvedu několik příkladů: Potřebujeme informace a výklad směrnice 20/76/EHS o spalování odpadu. Kde lze nalézt informace o možnostech zaměstnání v orgánech Evropské unie? Jaká jsou cla pro dovoz vodky z Ruska do Belgie, jaká je v Belgii spotřební daň na alkohol, jaké sazby DPH zde existují? Co je to Protokol PECA, jaké skupiny výrobků pokrývá? Jak bude vypadat režim vývozu zboží do Polska poté, co obě země vstoupí do EU? Co je to iniciativa eEurope+2003? Jaký bude systém antidumpingových opatření poté, co ČR vstoupí do Evropské unie? Potřebuji informace týkající se směrnice o elektronickém odpadu.

Můžete uvést pro ilustraci praktický příklad?

V databázi evropské legislativy CELEX jsme například hledali legislativu týkající se leasingu, a nic nenašli. Poznatek, že tato pravidla neexistují, byl ještě ověřen u Technické asistence Euro Info Center v Bruselu. Klient byl informován, že společná legislativa EU neexistuje, a že se postupuje podle národních legislativ členských států. Za pomoci kolegů z EIC v příslušné zemi lze pak zjistit i jaké zákony jsou tam v dané oblasti platné.

Jaký další informační zdroj byste mohla doporučit?

První je zveřejnit svou nabídku do celosvětové sítě Partner Search Database nebo druhá možnost - využít našich kolegů v Euro Info Centrech v zemích EU a požádat je o zaslání kontaktních adres nebo přímo vyhledání konkrétní vhodné firmy mezi jejich klienty. Požadavek se v tomto případě rozesílá do intranetové sítě V ANS, která je vytvořena pro rychlou komunikaci mezi Euro Info Centry a během několika málo dnů dostaneme zpět konkrétní odpověď. Ceník za takovéto služby je na našich webových stránkách, ale obecně lze říci, že podnikatelé platí za tuto individualizovanou službu v řádu stokorun. EIC Praha má i svoji databázi firem a podniků, které se postupně staly jeho klienty. Jim přednostně nabízí účast na projektech nebo z nich vybírá, pokud zahraniční firmy hledají partnery pro nejrůznější druhy spolupráce.

Jaké jsou možnosti účasti na společných projektech?

Euro Info Centra jsou zapojena i do velice konkrétních projektů a evropských akcí na podporu podnikání. V roce 2002 bylo EIC Praha národním koordinátorem akce IBEX ENTEC v Magdeburku. Tam se sešli dodavatelé - malé a střední firmy - s velkými odběrateli a podle předem připraveného harmonogramu mohli uskutečnit až několik desítek jednání. Akce byla zaměřena na podniky z oblasti energetiky a preferovala obnovitelné a nové zdroje energie. Zúčastnili se jí podnikatelé z 20 zemí. Během IBEX ENTEC proběhlo celkem 627 předem dohodnutých jednání odběratelů s dodavateli a 522 vzájemných jednání mezi dodavateli. Projektu IBEX ENTEC se zúčastnilo též pět dodavatelských a čtyři odběratelské firmy z České republiky. Výstižně IBEX ENTEC zhodnotili zástupci První brněnské strojírny Velká Bíteš, kteří uvedli: „Na relativně malém prostoru vznikají překvapivé příležitosti pro obchodní jednání či navázání osobních přátelství, která se v budoucnu mohou zajímavě rozvinout.“

Co jsou Euro Info Centra

Euro Info Centra jsou součástí evropského programu určeného na přípravu podniků a podnikatelů na jednotný evropský trh a rozvoj podnikání, a tím i rozvoj regionů, v nichž působí. Euro Info Centra tvoří síť téměř 300 středisek po celé Evropě, která poskytují informační, poradenské a asistenční služby podnikatelským subjektům. Další oblastí, kde mají EIC velké zkušenosti, je zprostředkování informací o podnicích z ČR, SR, zemí EU, střední a východní Evropy a Středomoří.

EIC v České republice

EIC Praha je podporováno hostitelskou organizací, kterou je Centrum pro regionální rozvoj vytvořené Ministerstvem pro místní rozvoj. Euro Info Centrum Praha je často osloveno podnikateli, kteří vyhledávají kontakty ke spolupráci v zahraničí. Stejně tak dostává do vlastní intranetové sítě (VANS) denně až několik desítek požadavků od ostatních Euro Info Center na vyhledání partnerů pro různé druhy spolupráce. V ČR v současnosti působí 6 těchto center (Praha, Liberec, Most, Brno, Ostrava, Plzeň), jejichž informace naleznete na společné webovské stránce.

EIC jako informační uzel

EIC zpracovává informace o legislativě, clech, daních, veřejných zakázkách a podnikatelském prostředí v zemích EU a střední a východní Evropy. Realizuje inzertní služby prostřednictvím mezinárodní databáze nabídek a poptávek. Zprostředkovává účasti a informace o evropských akcích na podporu podnikání. Dále shromažďuje obecné ekonomické a statistické informace, a to nejen ze zemí EU, informace o evropských a českých programech a projektech, zejména na podporu podnikání.

Podnikatelům pomáhá také Hospodářská komora ČR

Při hledání nových obchodních partnerů nabízí kvalitní a dostupný servis i Hospodářská komora ČR (HK) se sídlem v Praze, Seifertově ul. 22. Například vydává čtrnáctideník Firemní kontakty. Poptávky a nabídky zpracované v HK dle oborů a států najdete také na webovských stránkách na adrese: http: web.telecom.cz /azoul.

Co je CEBRE

Informace pro podnikatele přímo z Bruselu najdete v HK pod názvem CEBRE (Czech Business Representation). CEBRE bylo vytvořeno Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR aby reprezentovalo a obhajovalo české podnikatelské zájmy před vstupem ČR do EU. Všechny služby CEBRE si můžete objednat přímo v HK ČR, Centrum pro evropskou integraci (e -mail: cebre@komora.cz, www. komora.cz /eu /lobbycentrum.html, www.cebre.cz).

BRAND24

„Odpověď od partnerských center v Evropě na konkrétní dotaz je záležitostí několika málo dní,“ říká ředitelka EIC Praha Marie Pavlů.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).