Menu Zavřít

Polsko zestátní strategické firmy

31. 7. 2006
Autor: Euro.cz

V Polsku se připravuje zestátnění klíčových podniků, které jsou důležité pro národní bezpečnost. Podle prezidenta Lecha Kaczyńského by stát měl posílit svou roli v energetických a jiných strategických firmách odkoupením podílů od ostatních akcionářů. O zestátnění firem hovoří připravovaný zákon o národní bezpečnosti.

V Polsku se připravuje zestátnění klíčových podniků, které jsou důležité pro národní bezpečnost. Podle prezidenta Lecha Kaczyńského by stát měl posílit svou roli v energetických a jiných strategických firmách odkoupením podílů od ostatních akcionářů.

BRAND24

O zestátnění firem hovoří připravovaný zákon o národní bezpečnosti. V parlamentu by se norma měla objevit po prázdninách. Zákon by měl mimo jiné umožnit vyvlastnění podílů v důležitých společnostech v případě takzvaného nepřátelského převzetí nebo zavést v podnicích státní dohled.

„Otázka zestátnění je také ve hře. Samozřejmě to bude provedeno tak, že stát odkoupí ostatní podíly. V současném demokratickém systému si nikdo nemůže myslet, že by bylo možné něco vyvlastnit bez odškodnění, zejména když jsme členy Evropské unie. Nic takového nehrozí,“ uklidňoval prezident Lech Kaczyński.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).