Menu Zavřít

Polsko: Založit firmu trvá 31 dní

13. 1. 2016
Autor: profit

Podnikatelské prostředí v Polsku se liší od toho českého spíše v detailech. Například založení firmy trvá v Polsku déle, ale zase na obdobu společnosti s ručením omezeným postačí v přepočtu jen 30 tisíc korun.

Polsko: Založit firmu trvá 31 dní

Foto: Shutterstock

Ke vstupu na polský trh pravděpodobně využijete jednu ze tří základních možností. V rámci Evropské unie můžete nabízet služby přímo jako česká firma. Můžete ale také založit polskou společnost s ručením omezeným, nebo polskou akciovou společnost.

Světová banka každoročně srovnává jednoduchost podnikání v různých státech světa. Založit firmu v Polsku je komplikovanější než u nás. Zatímco počet procedur je stejný, průměrná doba potřebná pro založení firmy je však v Polsku delší. Zatímco u nás tento proces trvá v průměru 17 dní, v Polsku 31.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialności [Sp. z o.o.]

Jde o obdobu české s. r. o. Minimální počet jednatelů a zakladatelů je jedna osoba. Potřebujete adresu sídla společnosti v Polsku. Základní kapitál je pět tisíc polských zlotých, což je v přepočtu zhruba pouhých 30 tisíc korun.

Spółka akcyjna [S.A.]

Obdoba naší akciové společnosti. Musí mít orgány společnosti, tedy představenstvo a dozorčí radu. Může ji vlastnit fyzická nebo právnická osoba. Adresa musí být v Polsku. Základní kapitál činí 500 tisíc zlotých, tedy v přepočtu asi tři miliony korun. Nezbytný je místní tajemník společnosti. Akciová společnost nemůže být založena jednočlennou Sp. z o.o.

Základní daně

Polský daňový systém zahrnuje 12 daní. Momentálně činí daň z příjmů právnických osob 19 procent. Cizinci, kteří nemají bydliště v Polsku, nebo ti, jejichž dočasný pobyt trvá kratší dobu než 183 dnů ve fiskálním roce, podléhají zdanění pouze za příjmy z práce provedené na území Polska. Oficiální informace i v angličtině naleznete na stránkách polského ministerstva financí www.mf.gov.pl.

Čtěte: Jak založit s.r.o.? Cena, postup, podmínky

V Polsku jsou také zdaněny nemovitosti, zemědělská půda a lesní půda. Výšku této daně stanoví zákon o místních daních a poplatcích. Gmina, obdoba naší obce, určuje sazby daně z nemovitostí. Rada gminy může také daň snížit nebo nemovitost osvobodit od této daně.

Vývozce sportovní výbavy přivede své polské klienty i na sjezdovku

Začíná lyžařská sezona, během které budou polští lyžaři brázdit české a moravské sjezdovky. V jistém smyslu je nabídka lyžování exportem služeb pro tyto polské klienty.

Mnoho českých provozovatelů lanovek a vleků si tento fakt uvědomilo a snaží se profilovat své lyžařské služby pro polskou klientelu. Například v Jeseníkách letos vyrostlo na české poměry obří lyžařské středisko Kouty, které na polské lyžaře od začátku sází. Na hosty ze severu se v Koutech připravili ještě před zahájením sezony. „Máme v Polsku distribuční síť sportovního zboží a naše polské zákazníky jsme oslovili již v létě, když bylo středisko ještě ve výstavbě. Naši vlekaři i pracovnice pokladen či restaurace umějí polsky, abychom mohli urychlit provoz a předejít možným nedorozuměním,“ uvádí za středisko Kouty Michal Kestl, jednatel firmy K3 Sport. Je zřejmě jen otázkou času, kdy se investoři do českých lyžařských středisek rozhodne investovat také na severní straně hranice.

DPH

Pokud budete prodávat vaše produkty či služby do Polska plátci DPH, celkovou cenu budete účtovat bez DPH. Je však velmi důležité si ověřit, zda je váš partner v Polsku opravdu plátcem DPH. Evropská Unie spravuje systém VIES (VAT Information Exchange System), kde to lze ověřit. Oficiální stránky Evropské komise jsou k dispozici i v českém jazyce na www.ec.europa.eu.

Zaměstnávání pracovníků

Vzhledem k tomu, že některé západoevropské země si prosadily omezení pracovních povolení pro občany nových členských států, Polsko odvětilo obdobným zákonem. Nyní však v Polsku můžete zaměstnat všechny občany zemí EU včetně Bulharska a Rumunska.

Aglomerace

Sedm polských měst je větší než Brno. Zde je výčet největších polských aglomerací:

Slezská metropolitní oblast (Katovice) 5 milionů obyvatel

Varšavská metropolitní oblast (Varšava) 2 miliony obyvatel

BRAND24

Trojměstí (Gdaňsk, Gdyně, Sopoty) 1 milion obyvatel

O autorovi Pavel Trčala pracuje jako mezinárodní konzultant ve společnosti Trcala Consulting. Studoval ekonomii na American University a pracoval jako analytik investic pro Světovou banku. Nabízí přípravu byznys plánů, smluv s partnery či přímé osobní zastupování v zahraničí při rozjezdu poboček českých firem. Více informací naleznete na www.trcala.com.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).