Menu Zavřít

Polsko snižuje firemní odvody

23. 8. 2004
Autor: Euro.cz

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE Polsko je nejlidnatější z nových členských zemí Evropské unie. Jeho daňové a všeobecně hospodářské poměry přibližuje další díl našeho seriálu o jednotlivých státech Unie.

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE Polsko je nejlidnatější z nových členských zemí Evropské unie. Jeho daňové a všeobecně hospodářské poměry přibližuje další díl našeho seriálu o jednotlivých státech Unie. Výše daně z příjmů právnických osob závisí na zisku dosaženém v uplynulém období. V Polsku se v posledních letech výše daně snižovala. Zatímco v roce 1999 činila 34 %, v roce 2000 klesla na 30 %, v roce 2001 na 28 % a v roce 2003 na současnou výši 27 %. Polská vláda navíc chce sazbu daně z příjmu právnických osob dále snižovat - uvažuje o sazbě ve výši 19 %.

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

Stejně jako v ČR je daň z příjmů fyzických osob vypočítávána progresivním způsobem. Občané s vyššími příjmy tedy do státní pokladny odvedou více peněz. Dani podléhají fyzické osoby s trvalým pobytem v P olsku s dočasným pobytem překračujícím 183 dní v kalendářním roce. Dani nepodléhají rolníci. V P olsku je rovněž možné společné daňové přiznání manželů. Systém je poměrně složitý, neboť obsahuje řadu možností úlev a odpočitatelných položek (např. na vzdělávání, pracovní pomůcky, bytovou výstavbu, splácení hypoték…). Podle názoru Evropské komise a většiny domácích i zahraničních podnikatelů či analytiků je tento systém neefektivní. Kvůli jeho neprůhlednosti a časté korupci se uvažuje o jeho brzkém zjednodušení. Novinkou bude pravděpodobně zrušení většiny nebo dokonce všech možných úlev a odpočitatelných položek. Výše daňové sazby by se příliš měnit neměla.

DPH A SPOTŘEBNÍ DANĚ

Základní sazba daně z přidané hodnoty činí v Polsku 22 %. Nižší sazba ve výši 7 % je uvalena na zemědělské stroje, umělá hnojiva a pesticidy, dětské zboží, léky a zdravotnické pomůcky, služby v dopravě a elektrickou energii. Na zemědělské produkci existuje sazba ve výši 3 %. Předpisy umožňují vrácení DPH zahraničním turistům při nákupu vyšším než 200 PLN. Spotřební daň je v P olsku - v porovnání s ČR - uplatňována na širší sortiment výrobků. Kromě luxusního zboží, pohonných hmot, alkoholu a tabáku platí například i na dražší elektroniku nebo automobily. Sazby spotřební daně jsou téměř u všech položek vyšší než u nás. Největší rozdíly jsou u alkoholu a cigaret.

OSTATNÍ DANĚ

* Darovací a dědická daň vychází z tržní hodnoty daného majetku. Je konstruována progresivně a její úroveň závisí na charakteru vztahu mezi donátorem a příjemcem. Dědici v přímé linii platí nižší daně, v některých případech jsou od daně zcela osvobozeni.

* Místní daně mohou být stanoveny orgány místní správy. Jejich výše nesmí překročit maximální úroveň stanovenou parlamentem. Mezi tyto daně patří například daň z pozemků a nemovitostí, daň z obchodní činnosti nebo daň ze psů.

* Daně z nemovitostí upravuje vyhláška ministra financí. Výše se může lišit podle rozhodnutí místních samosprávních orgánů.

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ

Do 10 dnů po zaměstnání prvního pracovníka se musí společnost zaregistrovat na místní Správě sociálního zabezpečení. Zaměstnavatel odvádí na sociálním pojištění státu 18,29 % z hrubé zaměstnancovy mzdy. Zaměstnanec odvádí sociální pojištění do výše 18,71 % ze své hrubé mzdy. Zaměstnavatel navíc odvádí do pracovního fondu 2,45 % z objemu hrubých mezd a do zaměstnaneckého záručního mzdového fondu 0,08 % z objemu hrubých mezd. Průměrná doba odpracovaná na plný úvazek v P olsku činí 42 hodin týdně, na zkrácený úvazek 21 hodin týdně. Zvyšuje se počet zaměstnanců, kteří pracují na částečný pracovní úvazek: u žen je to 14 %, u mužů 9 % - což je u obou skupin nejvíce z nových členských zemí.

INVESTOVÁNÍ A INFRASTRUKTURA

Rizika investování v Polsku jsou dlouhodobě na obdobné úrovni jako rizika investování v ČR. Největším rizikem souvisejícím s investováním je špatná finanční situace některých firem a z ní vyplývající omezená platební schopnost a současně nízká poptávka. V současnosti se jeví jako nejperspektivnější investice do oblasti služeb. Především v poslední době získávají na síle obchod, telekomunikace a internet. Polsko má asi 250 tisíc kilometrů silnic (hustota 79 km/100km 2 ), 258 kilometrů dálnic, 22 630 kilometrů železnic, 3813 kilometrů vnitrozemských vodních cest a sedm letišť. Nejdůležitější je silniční doprava, jejíž podíl na přepravě zboží představuje asi 80 % a na osobní přepravě 72 %. Polsko má rovněž významnou námořní flotilu čítající 113 nákladních lodí, sedm tankerů a osm trajektů.

BRAND24

STUPNICE DANÍ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB V ROCE 2003 |od-do |výše daně  |

0-37 024 19 % ze základu minus 530,08 PLN  
37 024-74 048  6 516,40 PLN + 30 % z hodnoty nad 37 024 PLN  
více než 74 048 17 623,60 PLN + 40 % z hodnoty nad 74 048 PLN  

základ pro výpočet daně (PLN=polský zlotý) 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).