Menu Zavřít

Polsko ovládla dvojčata Lech a Jaroslaw Kaczynští

31. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Prezidentské volby v Polsku vyhrál varšavský primátor Lech Kaczynski. Sociálně konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí jeho dvojče Jaroslaw Kaczynski, tak připadlo dvojí vítězství, neboť před měsícem vyhrála i parlamentní volby. Zamýšlená široká koalice PiS a liberální Občanské platformy je ale vážně ohrožena.

BRAND24

prezidentské volby v Polsku vyhrál varšavský primátor Lech Kaczynski. Sociálně konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí jeho dvojče Jaroslaw Kaczynski, tak připadlo dvojí vítězství, neboť před měsícem vyhrála i parlamentní volby.

Zamýšlená široká koalice PiS a liberální Občanské platformy je ale vážně ohrožena. Místo toho hrozí menšinová vláda, která by se opírala o podporu radikálů. V novém zákonodárném sboru totiž PiS s podporou nacionalistické Ligy polských rodin, radikální Sebeobrany a Polské lidové strany prosadila svého kandidáta na maršálka Sejmu. Stal se jím pětačtyřicetiletý Marek Jurek, místopředseda strany známý velmi svéráznými křesťansko-nacionalistickými názory a odporem vůči Unii. Jeho zvolení vyvolalo pokles na varšavské burze a také snížení kurzu polského zlotého.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).