Menu Zavřít

Polská nadvláda trvá

18. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Technology Fast 50

Nejrychleji rostoucí IT firmy v regionu střední a východní Evropy opět pocházejí z Polska. Vyplývá to z žebříčku Technology Fast 50, který každoročně vydává poradenská společnost Deloitte pro region čítající sedmnáct zemí. Do padesátky firem s největším nárůstem obratu v posledních pěti letech se (stejně jako loni), vměstnalo sedmnáct českých firem; nejvýše – na osmém místě – se umístila společnost Internet Mall, největší český internetový obchodník.
Loňské vítězství obhájila polská firma Blue Media, která integruje informační systémy ve finančním a telekomunikačním sektoru. Od roku 2002 do loňska zvýšila svůj obrat o více než jedenáct tisíc procent. Druhé místo patří podobně jako před rokem polské internetové cestovní kanceláři Travelplanet. Bronz získal bulharský producent softwaru pro telekomunikační firmy Universal K. Pro zařazení do soutěže Technology Fast 50 musela mít firma z ICT branže obrat v roce 2002 alespoň 50 tisíc eur, tedy asi 1,4 milionu korun; obrat v posledním sledovaném roce 2006 musel činit alespoň 800 tisíc eur čili asi 24 milionů korun.
Nemění se ani pořadí nejrůstovějších českých technologických firem. Na žebříčku letos vystoupaly nejvýše Internet Mall a Cleverlance Enterprise Solutions. Dlouhodobým růstem se může pochlubit Et netera, jež se v padesátce nejrychleji se rozvíjejících firem umístila již pošesté. Rekordmanem v rámci regionu je společnost Logos, která se jako jediná v historii žebříčku umístila sedmkrát po sobě. „Každý rok si říkám, že se v celém regionu musí objevit spousta firem, které rostou rychleji než my. A z žebříčku nás vystrčí. Přeci jen, křivka růstu obratu bývá strmější v začátcích. O to více nás těší, že si jdeme pro ocenění již po šesté za sebou,“ říká šéf Et netery Martin Černohorský.

BRAND24

Tab.: IT hvězdy středovýchodní Evropy
(společnosti s největším pětiletým nárůstem tržeb)
Firma Země Růst (v %)
1. Blue Media Polsko 11226
2. Travelplanet.pl Polsko 4798
3. Universal K Bulharsko 2900
4. eo Networks Polsko 1879
5. o2.pl Polsko 1826
6. Assocom Maďarsko 1605
7. Eset Slovensko 1466
8. Internet Mall Česko 1368
9. Aitia International Maďarsko 1319
10. Cleverlance Česko 1266
Pramen: Technology Fast 50

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).