Menu Zavřít

Polovina CV bývá nepravdivých

19. 1. 2012
Autor: Euro.cz

...Petrem Morozem

Počátkem tohoto roku nabyla účinnosti právní norma, která nově zavádí trestní odpovědnost právnických osob. Zákon by měl být jedním z opatření, kterým se má naplnit protikorupční strategie současné vládní koalice. Jde ale i o kontroverzní normu, která vzbuzuje obavy ze šikany. Ať už opodstatněné, či ne, faktem je, že nový zákon už platí a je třeba, aby podnikatelské subjekty, na které se vztahuje, přijaly taková opatření, jež je ochrání před možným negativním jednáním. Pražská poradenská firma Screening Solutions se dlouhodobě zabývá prevencí a zaváděním systémových kroků, které pomáhají podnikatelským subjektům účinně se bránit. „Máme dlouholeté mezinárodní zkušenosti a své služby poskytujeme domácí i zahraniční klientele,“ říká managing partner společnosti Petr Moroz.

Čeho se v souvislosti s novým zákonem obávají klienti nejvíce? Největší strach mají z toho, že mohou být jejich firmy stíhány pro několik desítek trestných činů, které mohou spáchat jejich manažeři, zaměstnanci nebo jednatelé. Organizace přitom nese odpovědnost i tehdy, když se konkrétní viník nenajde. Z toho vyplývají časté otázky, zda je možné takováto rizika vůbec kontrolovat a účinně se jim bránit. Klienti se bojí případného zneužití nového zákona k nekalému konkurenčnímu boji. Sankce uložené na základě nekalých praktik by totiž mohly vést až k zániku byznysu.

Je tedy možné se takovým rizikům účinně bránit? Jedním ze základních požadavků je vědět, s kým pracujete a kdo vás reprezentuje. V podstatě jsou to lidé, kteří mají v rukou vaši existenci, a vy toho o nich většinou příliš mnoho nevíte. Často ani to, zda za podobnou trestnou činnost již nebyli v minulosti postiženi. Personální oddělení i agentury se mnohdy spoléhají jen na životopis, případně na povrchní reference. Přitom je známým faktem, že například na západ od našich hranic obsahuje více než 50 procent životopisů nepravdivé nebo pozměněné údaje. Současná úprava zákoníku práce však nahrává tomu, že firmy se s problémovými zaměstnanci rozcházejí běžně dohodou a někdy i s příslibem pozitivních referencí. Tím vyřeší zdánlivě elegantně svůj problém, zadělávají si ale automaticky na další potíže. Je to začarovaný kruh. Z praxe vím, že takovýchto případů, a přitom se jedná o špičkové pozice, je mnoho.

Můžete být konkrétnější, jak je možné takovýmto ohrožením čelit? Jednou ze služeb, kterou standardně nabízíme, je takzvaný Pre-Employment Screening. Jsme v této oblasti jedněmi z mála. Za tímto názvem se skrývá ověření pravdivosti údajů uvedených uchazečem o zaměstnání, z hlediska jeho kredibility, majetkových poměrů, referencí a ověření údajů o vzdělání a podobně. Některé, především zahraniční subjekty působící v České republice anebo na Slovensku toto standardně využívají a je to součástí jejich korporátní HR nebo bezpečnostní politiky.

Nenarážíte při tom na problém ochrany osobních údajů? V žádném případě. Nejedná se o detektivní službu, ale o HR proces, kde pracujeme na základě plných mocí a s výslovným souhlasem uchazeče. Paradoxně naráží tato služba často na nepochopení právě u personalistů, kteří jsou zvyklí pracovat určitým způsobem a neuvědomují si vždy plně důsledky, které firmě hrozí přijetím rizikového uchazeče. Navíc jim často přijde, že outsourcingem těchto služeb ztrácí jejich pozice na důležitosti. Ve skutečnosti ale často ani nevědí, co tento proces vlastně znamená a jak ho správně a legálně využívat.

BRAND24

Jaké další kroky mohou pomoci obchodníkům chránit se před možnými riziky? Naše nabídka zahrnuje řadu školení, metodických a poradenských služeb s cílem účinně chránit klienta před případným trestním postihem. Zpracováváme také na míru vnitřní závazná pravidla etického a právního jednání společností a jejich zaměstnanců, tedy takzvané etické kodexy a compliance programy. Ty jsou samy o sobě při jejich důsledném dodržování nejlevnější a nejspolehlivější prevencí před nekalým jednáním a možným právním postihem. Pochopitelně že prvním krokem je vždy vstupní analýza současného stavu.

Zaznamenáváte zvýšenou poptávku po tomto typu služeb? Na rozdíl od minulosti, kdy se na nás obracely hlavně pobočky velkých nadnárodních korporací, máme v poslední době zvýšený zájem i ze strany tuzemských firem a podniků, jejichž majitelé si začínají uvědomovat důležitost a význam vnitřních závazných norem a pravidel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).