Menu Zavřít

Policie vyšetřuje prodej Řebíčkovy firmy Viamont

30. 3. 2010
Autor: profit

Protikorupční policie vyšetřuje prodej akcií firmy Viamont, kterou spoluvlastnil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Trestní oznámení podalo Ministerstvo financí kvůli finančním operacím ve výši 900 milionů korun.

Autor: Profit

Policie nyní zkoumá, jakou měl Viamont v době prodeje hodnotu a zda prodej Řebíčkova podílu nebyl fingovaný. Pracovníci ministerstva i Řebíček se k případu odmítli vyjádřit. „Ano, řešíme to na základě trestního oznámení ministerstva, ale zatím rozhodnutí nepadlo,“ potvrdil mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek. V případu by mělo být jasněji asi za měsíc. Firma měla donedávna utajenou akcionářskou strukturu, před časem ji koupila firma Strabag.

CONTENT24

Řebíček prodal třetinový podíl ve stavební a dopravní firmě Viamont před svým vstupem do vlády Mirka Topolánka (ODS) v roce 2006. V majetkovém přiznání později uvedl, že za něj dostal čtvrt miliardy korun. Pochybnosti o transakci za Ministerstvo financí vznesl Finanční analytický útvar, který má na starosti odhalování praní špinavých peněz a dalších finančních machinací.

Některé zdroje v posledních letech upozorňovaly, že hodnota firmy prudce vzrostla s nástupem Řebíčka do funkce ministra dopravy. Firma začala dostávat významné zakázky zejména od institucí, které spadaly pod Řebíčkův resort.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).