Menu Zavřít

Poláci úspěch nezávidí, obdivují ho

11. 1. 2011
Autor: profit

Investiční skupina Penta Investments má kořeny na Slovensku a v Česku. V současnosti ale rozsáhle investuje i v Polsku, které je podstatně větším trhem.

Poláci úspěch nezávidí, obdivují ho

Foto: Penta

Podle ředitele varšavské pobočky Penty Jozefa Janova mají Poláci aktivní obchodní náturu a jako zaměstnanci preferují mzdu, která se více odvíjí od jejich skutečného výkonu.

Společnost Penta Investments již obrazně dorazila na konec nákupního stojanu v Česku a na Slovensku. Co bylo důvodem pro vaši expanzi do Polska?

Hlavním faktorem bylo, že Polsko je nám kulturně i geograficky blízké. Do roku 2005 jsme investovali pouze v České republice a na Slovensku a rozhlíželi jsme se po další zemi. Naším prvním projektem v Polsku byla expanze společnosti Fortuny. To zároveň bylo také mé první osobní působení v Polsku.

Která odvětví průmyslu a služeb považujete u našich severních sousedů za perspektivní pro české firmy?

Doporučil bych dva základní okruhy. Prvním jsou utility, zejména energetika a vodárenství. V nejbližších pěti letech očekáváme zajímavé investiční příležitosti v těchto oborech. Infrastruktura není v Polsku doposud rozvinuta tak, jako v České republice a na Slovensku. Druhým okruhem je vše, co se týká spotřeby. V našem portfoliu je například obchodní řetězec Žabka, pozorně sledujeme i další příležitosti.

Jací jsou Poláci jako manažeři a zaměstnanci? Jak se například cítí pod vedením Čechů či Slováků?

Díky za tuto otázku, s tímto tématem se totiž setkávám od začátku svého působení v Polsku v roce 2005. Poláci jsou velmi hrdý a samostatný národ a je to vidět i po profesionální stránce. Nám se začalo v byznysu dařit, až když se nám podařilo mluvit polsky. I někteří vlastníci Penty, kteří polsky nehovoří, se při jednáních o polštinu alespoň snaží a druhá strana to výrazně oceňuje. Důležité je také zaměstnávat Poláky. Náš desetičlenný tým ve Varšavě má deset místních lidí. I když rozdíly mezi námi jsou minimální, Polák přesto radši pracuje s Polákem.

Jaký je v Polsku momentálně trh práce? Jakou máte zkušenost s výběrem kandidátů pro pozice ve vašich firmách?

Polský trh práce je rozhodně lepší než ten český a slovenský. Poláci mají více byznysovou mentalitu. Samozřejmě je zde také celkově více lidí a více talentů a například i větší výběr ze zkušených manažerů. Samostatná kapitola je polská podnikavost a ochota riskovat. Například u nás má manažer radši 75 procent platu fixních a zbylých 25 procent podle výsledků. Polák se nebojí riskovat a klidně se spokojí s 50 procenty fixního platu a 50 procenty podle výkonu. Když je zaměstnanec dobře motivován, pracuje potom sedm dní v týdnu a odvede výborný výsledek, za který dostane třeba ještě bonus nad rámec smlouvy.

Studoval jste v Bratislavě, pracoval jste v Praze a momentálně působíte ve Varšavě. Jak byste pro naše čtenáře srovnal tyto tři vzájemně si blízké slovanské národy?

Poláci si více užívají. Každý den se nějak baví. Restaurace jsou plné. Dalo by se říct, že žijí „for the moment“. Vydělají, ale potom si to pěkně užijí. Velký rozdíl je v hodnocení úspěchu a v závisti. Lidé se za svůj úspěch nestydí a neobávají se ho prodat stejně jako například v Americe. U nás – pokud jste úspěšní – je za velmi nevhodné považováno to prezentovat. Navíc vám úspěch lidé závidí. V Polsku jsou úspěšní podnikatelé velkým vzorem a naopak motivují ostatní k podnikání.

Co se týče každodenního civilního života, je v Polsku něco, čím jste byl příjemně či naopak nepříjemně překvapen?

Překvapivě mi nechutná polské pivo. Má totiž asi o dvě procenta více alkoholu než ta naše. Dáte si dvě a bolí vás hlava. V Polsku je velmi pěkná krajina, kterou Češi a Slováci často neznají. Vzpomeňme jen přímořské oblasti, Mazury, hory. Každé velké město je velmi samostatné s bohatým společenským a kulturním životem.

BRAND24

Blíží se lyžařská sezona. Slovenské, moravské a české hory každoročně navštěvují tisíce polských lyžařů. Neuvažujete o investici do polských rezortů?

Shodou okolností jsme už projekty v tomto oboru zvažovali. Bylo nám představeno několik nabídek, které jsme důkladně prostudovali. Vždy se zatím jednalo o menší investice, než na jaké jsme zvyklí v našem portfoliu. Projekty to byly zajímavé, ale spíše vhodné pro menší investory.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).