Menu Zavřít

Poláci chtějí strop pro ceny emisních povolenek

14. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Polsko chce, aby si Evropská unie v rámci změn v systému obchodování s emisními povolenkami stanovila i cenové rozpětí, za kolik by se tyto povolenky prodávaly.

Návrh padl na jednání ministrů financí unijních zemí v Bruselu. U Evropské komise se nicméně podle diplomatů s přílišným nadšením nesetkal.

BRAND24

Cílem „cenového koridoru“ má být větší jistota podniků, které pod systém obchodování s povolenkami spadají či spadat budou. Podle Poláků firmy potřebují určitou jistotu, aby cena povolenek v budoucnu nevylétla příliš vysoko, či naopak neklesla moc nízko, mimo jiné s ohledem na investice, které kvůli unijním plánům pro boj se změnami klimatu budou muset učinit.

Podle tiskového mluvčího skupiny ČEZ Ladislava Kříže lze nyní těžko říci, jak by tento nový návrh fungoval v rámci trhu. „Neznáme detaily, ale určitě jsme pro postupné zavádění aukcí na povolenky, a ne jednorázově 100 procent v aukci. Výroba elektřiny v uhelných elektrárnách by tak ze dne na den byla nákladově velmi zatížená, což by se projevilo v cenách,“ řekl Kříž.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).