Menu Zavřít

Pokuty za daňové nedoplatky zmírní

22. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Zhruba do dvou až tří týdnů by měla začít platit nová pravidla pro penalizování daňových dlužníků. Pro většinu z nich to bude znamenat nižší platby za daňové nedoplatky. Na návrh ministerstva financí totiž zákonodárci schválili v novele zákona o statistické službě změnu příslušného penále.

Zákon už podepsal i prezident, takže otištěním ve Sbírce zákonů začnou nová pravidla okamžitě platit.

Dosud záleželo na tom, zda si plátce sám chybu našel a k nedoplatku se přiznal. Takoví viníci platili 0,05procentní penále denně (tedy 18,25 procenta ročně). Pokud ale na nedoplatek přišel finanční úřad, mohlo se penále pohybovat v mnohem vyšších sazbách, a to až do 0,2procentního odvodu z dlužné částky. Ročně to znamená maximální pokutu ve výši 73 procent z dluhu. Dosavadní výše penále byla ale v průměru 27,5 procenta, pokud správce daně přišel na kontrolu po zhruba devíti měsících. A při kontrole po 500 dnech již daňová pokuta vystoupila téměř na polovinu hodnoty dluhu.

BRAND24

Novela přináší zásadní změnu -dlužníci budou platit stejnou pokutu, a to v mnohem nižší výměře: aktuálně by to bylo 16 procent ročně. Nejde přímo o penále, ale o takzvaný úrok z prodlení. Ten je stanoven tak, aby jeho výše reagovala na vývoj ekonomiky, odvíjí se proto od aktuální reposazby zvýšené o 14 procentních bodů. Při současné výši reposazby dvě procenta by tedy úrok z prodlení činil 16 procent. Aby byli poplatníci stále zvýhodněni, když se k nedoplatku sami přiznají, zůstane zachováno penále pro dlužníky, které odhalí sám finanční úřad. Toto penále bude jednorázových 20 procent z dlužné částky.

Další dobrou zprávou pro podnikatele je, že maximální doba úročení je pět let. Tato lhůta vytváří podle stanoviska ministerstva pro správce daně časový limit, ve kterém by měl ošetřit veškeré daňové nedoplatky, a tím je nutí k vyšší rychlosti vymáhání těchto nedoplatků. *

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).