Menu Zavřít

Pokuta nic nevyřeší

13. 2. 2006
Autor: Euro.cz

GLOSANepoctiví obchodníci budou moci dostat v budoucnu pokutu až 50 milionů korun. Počítá s tím novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou minulý týden schválila sněmovna. Zdálo by se, že se konečně někdo odhodlal potrestat obchodní řetězce za zkažené potraviny na pultech jejich prodejen.

GLOSA

BRAND24

Nepoctiví obchodníci budou moci dostat v budoucnu pokutu až 50 milionů korun. Počítá s tím novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou minulý týden schválila sněmovna. Zdálo by se, že se konečně někdo odhodlal potrestat obchodní řetězce za zkažené potraviny na pultech jejich prodejen. Ve skutečnosti však zvýšená pokuta nedopadne na řetězce, ale na jejich dodavatele. Řetězce jim totiž udělenou pokutu nepokrytě předepíší k úhradě.

Zdání tedy klame a hlavní iniciátor zvýšení pokuty ministr Milan Urban se pouze snaží získat zase nějaký ten volební hlas navíc. Jednoduchá a razantní řešení jsou totiž vždy populárnější než strastiplná cesta směrem ke stavu běžnému ve vyspělých evropských zemích. Tam jsou postrachem obchodníků hlavně organizace na ochranu spotřebitele, nikoli hrozba obrovské pokuty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).